Belediyeler artık havagazı kullanılmadığı gerekçesiyle doğalgazdan vergi almak istiyor.

Belediyeler Birliği'nce, hem İçişleri Bakanlığı hem de Maliye Bakanlığı'na birer yazı gönderilerek, havagazı tüketim vergisinin artık çok sınırlı tüketim nedeniyle belediye bütçesine bir katkı yapmadığı belirtildi.
Yazıda, genel bütçeden aktarılan gelirlerinin azalması, belediye gelirlerine zaman zaman bütçe kanunuyla müdahale edilmesi, geçici işçilerin kadroya alınması gibi nedenlerden dolayı belediyelerin kaynak sıkıntısı çektiği belirtilerek, havagazı tüketim vergisinin gerekçelerinin artık doğalgaz için geçerli olduğu savunuldu.

Belediyeler Birliği, belediyelerin kaynak sıkıntısı çektiği gerekçesiyle yeni kaynak arayışı başlattı. Birlik Genel Sekreteri Hayrettin Güngör imzasıyla iki bakanlığa gönderilen yazıda, elektrik tüketim vergisinin belediyelerin önemli bir gelir kaynağı olduğu hatırlatılarak, havagazının çok sınırlı tüketildiği ve buradan alınan verginin belediye bütçesine artık kayda değer bir katkı yapmadığı belirtildi.

Verginin artık konuluş amacını gerçekleştirmediğinin vurgulandığı yazıda, "Günümüzde kentlerimizde devlet politikasına paralel olarak doğalgaz kullanılmaya başlanmıştır. Bu değişim kentlerimizde ciddi altyapı sıkıntıları, trafik, çevre kirliliği gibi birtakım sorunlarla birlikte yaşanmakta olup, sorunlara belediyelerin çözüm üretmesi beklenmektedir" denildi. Vergi gelirlerinin azalması gibi nedenlerden dolayı belediyelerin sorunlara çözüm üretmesinde kaynak sorunları yaşandığının anlatıldığı yazıda, havagazı tüketim vergisinin gerekçelerinin bugün doğalgaz için geçerli olduğu belirtildi ve bunun için yasal altyapının hazırlanması istendi.

ÖNCEKİ TASARIDA VARDI

Belediyeler, Belediye Gelirleri Kanunu'na göre elektrik ve havagazı üzerinden tüketim vergisi alıyorlar. Belediyelerin istediği, doğalgazdan da vergi alınması değişikliği 2006 yılında Meclis'e sunulan ve kamuoyunda tepki çeken belediye gelirleri tasarısında yer almıştı. Elektrik ve gaz tüketim vergisi içinde doğalgaz ve likit petrol gazının da kapsama alınması gündeme gelmişti. İmalat ve üretim tesisleri sahiplerinden yüzde 1 oranında, konut ve işyerlerinin ise yüzde 5 oranında vergi kesilmesi düzenlemesi tasarı içinde vardı. Ancak kamuoyunun tepkisi üzerine bu tasarı Meclis'te görüşülemedi. Daha sonra belediye özgelirlerinin artırılmasına yönelik yeni bir çalışma başlatıldı. Geçen yıl yoğunlaşan bu belediye özgelirleri çalışmasının da şimdilik beklemeye alındığı öğrenildi.