KSÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden bir grup akademisyenin biber sapını işleyerek ürettiği malzemenin suya dayanıklı olduğu ortaya çıktı.


KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesinden bir grup akademisyen, biber sapından kompozit malzeme üretti. 


KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mengenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 öğretim üyesiyle yaptıkları çalışma sonucunda biber saplarını işleyerek kompozit malzeme ürettiklerini söyledi.


Biber saplarını kurutarak içerisine polimer malzeme ilave ettiklerini vurgulayan Mengenoğlu, şunları kaydetti:


"Bölgemizde 38 bin ton biber sapı atık olarak yok ediliyor. Üretilen kompozi,t plastik malzemenin özelliklerinden daha ileride. Kompozit malzemeler ağaç malzemesine göre özellikleri geride olmasına rağmen plastiğin bazı özelliklerinden daha ileridedir. Özellikle suya karşı dayanıklı. Ortaya çıkan malzemenin özellikle dış cephe, yürüyüş parkuru, havuz kenarı ve plajlardaki şezlonglarda kullanılabileceği düşünüyoruz." 


Direnci test edildi


Mengenoğlu, kentte biber tarımının önemli bir yere sahip olduğunu, üretilen malzemenin de bölge için bir şans olduğunu belirtti.


Kompozit malzemenin üretim sürecini hakkında bilgi veren Mengenoğlu, "Biber saplarını kuruttuktan sonra öğüterek un haline getiriyoruz. Ardından polimer ve diğer katkı malzemeleri ilave ederek makinede karıştırıyoruz ve böylece yeni malzememiz ortaya çıkıyor. Bizler daha çok ürünün direncini belirlemek için test örnekleri yaptık. Bu ürünün dayanıklı ortaya koyuyoruz" ifadelerini kullandı. 


Mengenoğlu, kompozitin içerisindeki polimer oranının yüzde 50 az olması nedeniyle çevreci özelliğinin de ortaya çıktığını dile getirdi.


Plastik malzemelerin doğada en az 300- 500 yıl kaldığını hatırlatan Mengenoğlu, "Dolayısıyla bizim malzememizin doğada bozulma süresi daha hızlı olacak. Bu açıdan da çevreye faydası olabilir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.


(AA)