Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), büyüyen sanayinin elektrik ihtiyacının karşılanmasında yaşanan sıkıntısının giderilmesi için Karacasu mevkiinde yeni trafo merkezinin kurulması için girişimlerini devam ettiriyor.

Kahramanmaraş’ın teşvik kapsamına alınmasının ardından artan sanayi yatırımları enerji problemini de beraberinde getirdi. Erkenez Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikaların enerji talebini karşılayan Kahramanmaraş-2 Trafo Merkezi, artan güç nedeniyle yetersiz kalıyor. Bu nedenle sanayi tesislerinde gerilim düşmekte ve makinelerinde kart arızaları meydana gelmekte. Devam eden yatırımların tamamlanması ile birlikte trafo merkezi ihtiyacı karşılayamaz hale gelecek ve binlerce kişiye ekmek kapısı olan fabrikalarda üretim durma noktasına gelecek. Havaların ısınması da trafo merkezlerinde yaşanan bu sorunu daha derinleştiriyor. Durumu değerlendiren KATSO, sorunun çözümü için Karacasu mevkiine 154/33 KV’lık yeni trafo merkezinin kurulmasının zorunlu olduğunu tespit etti.

Konu hakkında açıklama yapan KATSO Başkanı Mehmet Balduk, şehrin her türlü altyapı sorunu ile ilgilendiklerini belirterek, şuan bu sorunların başında yeni trafo merkezinin kurulması olduğunu söyledi. Balduk, Kahramanmaraş-2 trafo merkezinde oluşan aşırı yük ve bunun getirdiği riske dikkat çekerek şunları söyledi; “Kahramanmaraş-2 trafo merkezi üzerinde oluşan aşırı yük nedeniyle akım düşüklüğü yaşanmakta. Bu özellikle sanayi kuruluşlarında arızalara neden olmaktadır. Devam eden yatırımların tamamlanmasıyla birlikte trafo merkezi enerji ihtiyacına cevap veremeyecek. Bu ciddi sorun teşkil eder. İki yıldır devam girişimlerimizin tek nedeni sorunu önceden görerek ilgili kurumları uyarmak ve daha büyük sorunların oluşmasına engel olmaktır. Odamız, şehrin enerji konusunda yaşanan sıkıntısını gidermek ve sanayiye sağlıklı kesintisiz enerji verilebilmesi için gayret ediyor.”

Konuyu Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Servetler Bakanı Hilmi Güler’e ilettiklerini anlatan Balduk, yeni trafo merkezi kurulması yönündeki çözüm önerilerinin kabul gördüğünü söyledi. Balduk, girişimlerin ardından kısa vadeli çözüm olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından Kahramanmaraş-2 trafo merkezinde kapasite arttırmak amacıyla üçüncü 100 MVA trafonun yapımının tamamlanarak devreye alındığını vurguladı. Balduk, kısa vadeli çözümün yanı sıra uzun vadede bölgeye hizmet edecek yeni bir trafo merkezinin Karacasu bölgesinde yapılması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti; “aşırı yüke binen Kahramanmaraş-2 trafosu üzerindeki riskin kalkması ve 8 kilometrelik mesafede oluşan enerji kaybını önlemek için yeni bir trafo şart. Bu konudaki girişimlerimiz devam ediyor.”

Trafo merkezinin kurulması için arazinin tespit edildiği bilgisini veren Balduk, “Karacasu Kasabası’nda mülkiyeti Hazine’ye ait Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) genişleme sahası içerisinde arazi trafo yapımı için uygun görüldü. Konu ile ilgili KSÜ Rektörlüğü ile görüşülerek mutabakat sağlandı.”diye konuştu.