Cep telefonu kullanıcılarının ve operatörlerin uzun süredir beklediği numara taşınabilirliği uygulaması başladı.

Numarasını değiştirmeden başka bir operatöre taşımak isteyen abonenin, kimlik fotokopisi ile alıcı şebekeye şahsen başvurması gerekiyor. Yaklaşık 10 milyon kararsız aboneyi kapmak isteyen Turkcell, Vodafone ve Avea birbirinden ilginç kampanyalara imza atıyor. İlk gün yeni müşterileri sanatçılarla karşılamaya hazırlanan operatörler, numarasını değiştirene de hediyeler dağıtacak. Turkcell, İstanbul Suadiye Turkcell İletişim Merkezi'nde sanatçılar Ferhat Göçer, Bengü ve Sarp Apak'lı etkinlikle gövde gösterisi yapacak. Vodafone, 'Limitsiz Ofis Tarifeleri' ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Avea ise komedyen Cem Yılmaz'lı reklamlarla özellikle gençlerin ilgisini çekmeye çalışıyor.


Kararsız aboneleri kapmak isteyen operatörler arasında kıran kırana bir rekabet yaşanıyor. Turkcell, İstanbul Suadiye Turkcell İletişim Merkezi'nde sanatçılar Ferhat Göçer, Gülşen, Bengü, Zeynep Casalini, Murat Boz ve Sarp Apak'lı etkinlikle gövde gösterisi yapacak. Operatör ayrıca üç ay 120 kontörü geçmemek şartıyla ücretsiz görüşme imkanı sunuyor. Vodafone Limitsiz Ofis Tarifeleri ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Aylık 8 yeni lira ve 24 yeni lira olmak üzere iki farklı sabit ücret seçeneğiyle sunulan tarifeler, her yöne tek ücret anlayışıyla kurumsal kullanıcıların beklentilerine cevap verecek. Türk Telekom'un gücünü arkasına alan Avea ise komedyen Cem Yılmaz'lı reklamlarla özellikle gençlerin ilgisini çekmeye çalışıyor. Avea da Turkcell gibi Şaşkınbakkal Avea Hizmet Merkezi'nde sanatçılar Hande Yener, Teoman, Demet Akalın, Peker Açıkalın ve Yavuz Seçkin'le yeni müşterilere 'hoş geldin' diyor. Numarasını değiştirenlere de sanatçılarla tanışma fırsatı sunulacak, ayrıca hediye cep telefonu, maç bileti ve forma dağıtılacak.

Mobil Numara Taşınabilirliği'nin başlamasından sonra en fazla kişinin tercih ettiği şirket olmaya devam edeceklerini belirten Turkcell Ürün ve Servis Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, müşterilerin farklı beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere tarife ve kampanyaları yenilediklerini belirtiyor. Tamamen müşterinin memnuniyetine odaklandıklarını kaydeden Bayrakdar, "Tüketiciler mobil operatörü seçerken en çok geniş kapsama alanı, kesintisiz ve kaliteli iletişimle uygun fiyat tekliflerine önem veriyorlar. Bu konularda müşterilerine en yaygın ve kaliteli hizmeti, en çeşitli ve avantajlı tarifeleri sunuyoruz. Hayatı kolaylaştıran pek çok uygulamayla tüketicilere farklı alanlarda birçok fayda sağladık. Son bir yıl içinde gnçtrkcll'de sinema, giyim, yiyecek gibi çeşitli alanlarda verdiğimiz ve doğrudan müşterinin cebine yansıyan faydalar 60 milyon yeni lirayı geçti. Benzer şekilde İştcell'de akaryakıt alımı, uçuş, seyahat, giyim gibi alanlarda verdiğimiz ve müşterinin cebine yansıyan faydalar 50 milyon yeni lirayı geçti." diyor. Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimleri Bölüm Başkanı Ahmet Ulubay da yeni abonelerin ilgisini çekmek için cazip kampanyalar sunacaklarını söylüyor. Bu konuda çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Ulubay, müşterilerin ne istediğini bildiklerini ve bu çerçevede hazırlıkları sürdürdüklerini kaydediyor. Özellikle konuşma ve mesajlaşma limitlerinin üzerinde duran şirket, Limitsiz Ofis Tarifeleri paketiyle oldukça iddialı. "Kurumsal aboneler artık grup içi görüşmelerde dakika sınırlaması olmaksızın tamamen ücretsiz konuşacak ve ücretsiz mesajlaşacak. Aylık 8 yeni lira ve 24 yeni lira olmak üzere iki farklı sabit ücret seçeneğiyle sunulan tarifeler, her yöne tek ücret anlayışıyla kurumsal kullanıcıların beklentilerine cevap veriyor." diyen Ulubay, mevcut tariflerde de birtakım iyileştirmeler yaptıklarını kaydediyor. Örneğin Cep Öğrenci Tarifesi'nde, şimdiye kadar 100 ve 250 kontöre şebeke içi 100-250 kontör hediye ediliyorken, yapılan iyileştirme sayesinde 100 ve 250 kontör yükleyen aboneler bundan böyle hediye kontörlerini her yöne kullanabilecek. Aralık 2007'de hizmete sunulan ve 200 kontör yükleme şartı bulunan Cep1 kampanyasında da bu limit artık 100 kontöre indirildi. Ulubay, diğer sürprizler ve detaylarını çok yakında abonelerle paylaşacaklarını sözlerine ekliyor.

Borcu olan da numarasını değiştirebilecek

Numara taşıma uygulamasına geçilmesiyle birlikte akıllara takılan bir diğer konu da borçlu abonelerin durumunun ne olacağı. Avusturya, Hırvatistan, Fransa, Macaristan, İzlanda ve İrlanda'da abonenin borçlu olması numaranın taşınmasının reddine sebep oluyor. Türkiye'deki yönetmelikte numara taşıma talebinin reddine ilişkin kriterler 10. maddede düzenleniyor. Bu maddede 'abonenin borçlu olması' bir ret kriteri olarak sayılmıyor. Dolayısıyla borçlu abonenin numara taşıma talebini operatörler reddedemiyor. Ancak borcun kanuni takibini yapabiliyor. Fakat alıcı operatör, taşınması talep edilen numaranın başka bir aboneye ait olması, numarasını taşımak isteyen abonenin, mevcut işletmecisinden numarasının değiştirilmesi talebinin bulunması, taşımak isteyen abonenin kimlik bilgilerinin, bilgileri ispat edemeyecek nitelikte yanlış veya eksik olması, taşınması istenen numaraya ait daha önceden başlatılmış ve devam eden taşıma işleminin bulunması durumunda talebi reddedebiliyor.

Uygulamanın başlamasıyla birlikte, numaranın değiştiği bilgisi, anons yerine uyarı tonu ile bildirilecek. Ancak Telekomünikasyon Kurumu 15 Ekim'de GSM operatörlerine bir yazı gönderdi ve 'herhangi bir müşteri memnuniyetsizliği' durumunda altyapıyı anons sistemine göre revize etmeye yönelik çalışma yapılmasını istedi. Operatörler bu konudaki çalışmalarını tamamladı. Sesli uyarı sistemi kısaca şöyle gerçekleşecek: Söz konusu üç operatörden birine ait numarası bulunan abone, operatör değiştirdiğinde 'ton' sesi duyacak.