"Sınavlarda 4 yanlış bir doğruyu götürür. Ceviz yetiştiriciliğinde ise bir yanlış bütün doğruları götürür." "Hatalı fidan seçimi bütün yatırımın heba olmasına yol açabilir."


Dikiminin ardından ancak 2 yıl sonra ürün vermeye başlayan ceviz üretiminde, fidan seçimi sırasında yapılan hatanın 4-5 yılda anlaşılabilmesi nedeniyle bütün yatırımın heba olmasına yol açabileceği bildirildi. 


Ceviz fidanı yetiştiriciliğinde Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından Kahramanmaraş merkezli Aksu Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ciğer,  seçilecek ceviz çeşidinin toprak özellikleri ve rakıma göre tespit edilmesi gerektiğini belirtti.


Ceviz fidancılığında, 2.5 milyon dolarlık yatırım yapan ve 2012 yılında Sütçü İmam Üniversitesi’nin geliştirdiği, Maraş-18 ve Sütyemez-1  çeşitlerinin 905 bin TL ödeme karşılığında üretim hakkını alan Aksu Tarım Pazarlama Müdürü Erdönmez ise, üreticilere "altın" değerinde önerilerde bulundu.


Yanlış rakıma ekilenler kuruyor


Cevizin kıymetli bir ürün oluşunun, bu meyve üzerinden kolay kazanç temin etmek isteyenlerin iştahını kabarttığını ve üreticiye kaliteli olmayan fidan satışlarının mağduriyet yarattığını bildiren Erdönmez, “Türkiye’de ‘yılda 3 milyon ceviz fidanı dikildi’ diyorlar. Ama bakıyorsunuz ceviz yok. Fidan var ama yanlış fidan, bilinçsizce yanlış yere ekilmiş. Bu yüzden 2-2,5 milyon fidan kuruyor, kala kala 500 bin kalıyor” dedi.


Fidanlar güvenilir yerden temin edilmeli


 Türkiye’de Anadolu’nun her yerinde ceviz yetiştiğini, ancak uygun olmayan fidanın, yanlış rakıma ekilmesi halinde sonucun hezimet olacağını söyleyen Ersönmez, “Bazı şeylerde 4 yanlış bir doğruyu götürür. Ceviz yetiştiriciliğinde ise bir yanlış bütün doğruları götürür ve perişan olmamıza neden olur. Plansız ekimde, ekilen fidanın doğru yanlış mı olduğunu öğrenmek için 4-5 sene geçmesi lazım. 5 sene sonra yanlış ekim yaptığınızı fark ederseniz artık yapacak hiçbir şeyiniz yoktur. En kötü hırsız insanın istikbalini çalan hırsızdır. Hayallerinizi, yıllarınızı kaybettiyseniz geri alamayacağınız bir şeydir. O yüzden fidan seçiminde çok dikkatli olunmalı ve fidanlar güvenilir yerden edinilmeli.” diye konuştu.


 Her rakıma uygun ceviz çeşitleri var


Aksu Tarım’ın fidanlıklarında ‘0’ dan 1750 rakıma kadar kaliteli verim sağlanan yerli ve yabancı ceviz çeşitleri bulunduğunu belirten Ahmet Kasım Erdönmez,  “Cevizin nereye ve nasıl dikileceği konusunda kesinlikle bir uzmanla görüşmek gerekiyor. Toprağın nasıl kazılacağı, soğuktan korunmak için ne gibi önlemler alınacağını en iyi uzmanı bilir. Ayrıca gençlik kısırlığı nedeniyle 8-10 sene meyve vermeyen aşısız cevizlerin yerine aşılı fidanlar dikmeliyiz.” dedi.