Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği , tarımsal verimliliğin arttırılması amacı ile tarım kredi ortağı çiftçiye verilen kredi desteğini arttıracak.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKMB) Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, yaptığı açıklamada, 2008 yılında 2,5 milyar YTL kredi kullandırmayı hedeflediklerini ve planlarını da bu yönde yaptıklarını söyledi.

Dünya Bankası'nın bir dönem kapatılması yolunda rapor veriği tarım kredi kooperatiflerinin, 2007 yılında yaklaşık 1 milyona yakın çiftçiye 1,9 milyar YTL'lik kredi kullandırıldığını hatırlatan Yıldırım, bu miktarın 2008 için 2,5 milyar YTL olarak belirlendiğini bildirdi.

Geçen yıl çiftçiye verilen kredinin yüzde 80'inin ayni, yüzde 20'sinin ise nakdi kredi olduğunu ifade eden Yıldırım, çiftçilerin tohum, mazot, gübre, yem ve makine ihtiyaçlarını sağladıkları ayni ve nakdi krediyle temin ettiklerini ifade etti.

Hükümetin aldığı kararla çiftçiden önümüzdeki yılın 9 ve 10. ayına kadar ana parayı istemeyeceklerini de ifade eden Yıldırım, paranın yüzde 7-13 oranındaki faizini Hazine'den alacaklarını söyledi.

ÇOK FAZLA KEFİL DÖNEMİ SONA ERDİ

Çiftçiye verilen kredi miktarının da halen 15 bin YTL olduğunu kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

''5 yıl önce kredi için bir çiftçiden çok fazla kefil isteniyordu. Şimdi ise 2 kefil imza atıyor. 5 yıl önce faizler yüzde 59-80 idi, şimdi yüzde 7-13 civarında. Hesabımızı kitabımızı doğru yapıyoruz. Bütün bankalarla anlaşmalar imzaladık. Bir dönemler kapansın diye raporların hazırlandığı birliğimize şimdi bankalar koşuyor.''