Bu sözü şehrimizi ziyaret eden Vanlı sanayici ve işadamlarının birinden dinledim. Ne zaman, depremin maddi-manevi yıkım gösterdiği doğunun incisi Van şehrimizin bazı sanayici ve bürokratları, yatırım, istihdam, ihracat, üretim ve satış konularında bilgi edinmek, fikir alış-verişinde bulunmak üzere şehrimize geldiler, bazı işletmeleri gezdiler ve Kahramanmaraş’taki sanayileşmeye hayran duygularla ayrıldılar.


Her zamanki gibi konuklara ev sahipliği yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük oldu. Artı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay, TSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu…


Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirsa Nadiroğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, VATSO Genel Sekreter Yardımcısı Kerem Oruç, VATSO Meclis Üyesi Şaban Gültepe, OSB Müdürü Hadi Mirahmetoğlu, mimar Murat Vangöl olduğu halde, 16 Mart tarihinde Kahramanmaraş’a  gelen konuklar, sanayi yatırımlarını yerinde görmek, incelemelerde bulunmak üzere ilkin Batı Çevre Yolu üzerinde bulunan konfeksiyon sektörünün parlayan yıldızı Jeoteks’i ziyaret ettiler.


Jeoteks Konfeksiyon sahibi Ünal İnal ile görüşen konuklar, İnal’dan işletme hakkında bilgiler aldılar. İnal da, işletmesinin üretim, maliyet, satış ve diğer yatırıma yönelik meseleler hakkında konukları bilgilendirirken, Avrupa’ya ürün ihraç eden, fason çalışan Jeoteks’teki çalışma sistemine hayran kaldılar. İşletme sahibi Ünal İnal, ciddiyet, kaliteli işçilik, kaliteli malzeme ile Avrupa’da ve yurtiçinde söz sahibi olmayı hedeflediklerini belirterek, her gün çalışanlar, müşteri temsilcileri ve yönetim olarak toplantı yaptıklarını, amaçlarının verimli çalışma olduğunu söyledi.


Konukların Jeoteks’i ziyaretinde İnal’ın babası, emekli öğretmen Mehmet İnal hoca da zaman zaman konuklarla sohbet etme imkânı buldu.


İKİNCİ DURAK ATLAS GİYİM, YANİ PİSERRO


Daha Piserro hizmet binasına girerken konukların dikkatini çeken uygulamalar oldu. Sigara paketlerini gören Vanlı sanayici ve işadamları, bunun sigarayı bıraktırmak için işletme olarak bir uygulamaları olduğunu, sigarayı bırakanlara cumhuriyet altını hediye ettiklerini belirtirken, çay faslında işletme yönetim kurulu üyesi Mehmet Kısakürek ve Ayşegül Kısakürek, konukları bilgilendirdiler.


Birçok ünlü markaların Kahramanmaraş’ta, Piserro’da üretildiğini öğrendiklerinde konukların ağzı bir karış açık kalırken, şaşkınlıklarını da gizleyemediler. 700 çalışanı, yurtiçi ve yurtdışı mağazaları ile dünyanın sayılı giyim markaları arasında bulunan Piserro’nun isminin nereden geldiğini de öğrenen Vanlı konuklar, Piserro’nun her yıl, çalışanlar arasında moral ve motivasyonu güçlendirmek, dayanışmayı sağlamak adına bir gece düzenlendiğini, ünlü biri sanatçı getirildiğini öğrendiklerinde, işletme sahipleri ile çalışanlar arasındaki baba-abi-kardeş diyalogunun verimi artırmak için önemli bir faktör olduğu gerçeğini gözler önüne serdi.


CUMA NAMAZI, MADOEVİ’NDE YEMEK


Vaktin daralması sebebiyle konuklar Cuma namazını Piserro mescidinde kıldılar. Vanlı misafirlere ev sahipliği yapan, bu meselede yüzümüzü ağartan TSO Başkanı Kemal Karaküçük, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay, Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, Jeoteks Yönetim Kurulu Başkanı Ünal İnal ve konfeksiyon sektörünün yeni ve ümitvar işletmesi Elit Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Vakkasoğlu, Madoevi’nde yöresel yemeklerden oluşan bir menü ardından tatlı ve dondurma ile misafirlerini ağırladılar.


Bilindiği üzere, Van ve çevresinde yaşanan deprem maddi-manevi büyük hasarlara sebebiyet vermiş, ilden göçler yaşanmıştı. İşsizlik had safhadaydı. Göçü ve işsizliği önlemek, depremin yaralarını sarmak düşüncesiyle, AK Parti hükümeti Van için ayrıcalıklı projeler üretmiş, bazı yatırım muafiyetleri getirerek, sanayici ve işadamlarını hareketlendirmek, yatırıma teşvik etmek istemişti. Bu düşünceyle şehrimize gelen ve Kahramanmaraşlı sanayici ve işadamlarından bilgi alışverişinde bulunan Vanlı  sanayiciler, devletin tanıdığı özel muafiyetlerden azami ölçüde yararlanmak istediklerini de belirttiler ve gerek Jeoteks, gerek Piserro ve gerekse de Elit Mensucatı Van’a davet etmişlerdi.


ÜÇÜNCÜ DURAK; ELİT MENSUCAT


Henüz konfeksiyon sektöründe üç yıllık işletme olmasına rağmen, kısa sürede varlığını hissettiren, fason çalışmaları ile konfeksiyon sektöründe her geçen gün yıldızı parlayan ELİT MENSUCAT Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Vakkasoğlu ve kardeşi İsmail Vakkasoğlu ile çay içerken sohbet ettiler, işletme, yatırım, üretim ve satış konularında bilgiler aldılar.


110 çalışanı abi-arkadaş-kardeş ilişkisinin verimi artırmak için önemli bir etken olduğunun altını çizen Vaksasoğlu, “İşletmenin rantabl hareket etmesi ve verimliliği artırmak için kontrol mekanizmasını da elden bırakmıyoruz. Kontrolü elde tutmak içinde özellikle konfeksiyon işletmelerinin tek katlı alanlarda bulunması daha önemli” dedi.


Arkasından konuklar işletmeyi gezdiler, bilgiler edindiler. Vakkasoğlu kardeşler, konuklara her türlü yardım ve destek sözünde bulundular. 


SIR, İSKUR VE ARAL TEKSTİL ZİYARETİ


Van’dan gelen konuklar, günün ilerleyene saatlerinde, sahipliğini Süleyman Zülkadiroğlu’nun yaptığı Sır Perde (Sır Tekstil), eski KASİAD Başkanı Abdulkadir Kurtul’un sahibi olduğu İskur Konfeksiyon ve OSB yönetim kurulu başkanı Abdullah Çinkay’ın fabrikası olan Aral Tekstil’i ziyaret ettiler, işletmeleri gezip işletme hakkında belgiler edinerek, Adana yolu ile Van’a hareket ettiler. (Haber@foto: Mehmet Fiskeci / Kimlik Gazetesi)