İşyeri bahçesinde erkek arkadaşla sohbet yasağı

BAYANLAR dikkat!.. İşi bırakıp, dışarıda örneğin bahçede erkek arkadaşınızla sohbet ederken görülürseniz, işvereniniz kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödemeden, sizi işten çıkarabilir.


Buna itiraz etseniz bile, itirazınız reddediliyor. Yargı işvereni haklı buluyor.

BAHÇEDE SOHBET

Yargıya intikal eden, yaşanmış bir olay var. İşyerinde, hemşire olarak görev yapan bayanın, nöbetçi olarak görevli olduğu gün, aranıldığında, görevinin başında olmadığı, hastane bahçesinde, işyerinde çalışmayan erkek arkadaşlarla sohbet ettiği görülmüş.

İşveren bu duruma bozulmuş. Olaya tanık olanlarla birlikte, bu durumu tespit eden bir tutanak düzenledikten sonra, erkek arkadaşlarıyla sohbet eden bayanın iş sözleşmesi feshedilerek, işine son verilmiş.

YARGI NE DİYOR?

İşten çıkartılan hemşire, mahkemeye başvurarak; iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı neden olmadan feshedildiğini belirtip, işe iadesini talep etmiş.

Mahkeme, talebi yerinde görerek hemşirenin işe iadesine karar vermiş. Ancak işveren olayın üzerine gitmiş ve mahkeme kararını temyiz etmiş. Yargıtay’da;

"Fesih tarihinde tutulan tutanaklara göre, hemşirenin nöbette iken aranıldığında, nöbet yeri yerine, hastane bahçesinde işyerinde çalışmayan, ziyarete gelen erkek arkadaşlarıyla sohbet ettiği, tutanağı düzenleyen tanıkların da bu durumu doğruladığı, hemşirenin bu davranışından kaynaklanan nedenin, işyerinde olumsuzluklara yol açtığına, bu nedenle iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedenlere dayandığına."

Oybirliğiyle karar vermiş (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin, 19.06.2006 Tarih ve E.2006/14699, K.2006/17516 sayılı Kararı. Kararın metni için Bkz. Yaklaşım Dergisi, Sayı:172).

Görüldüğü gibi, Yargıtay; görevli olduğu sırada işyerini terk edip, işyerinin bahçesinde erkek arkadaşlarıyla sohbet edenlerin, tazminat ödemeden işten çıkartılmasını yerinde görüyor.

Çalışan bayanlar, aman dikkat durum ciddi!..

İkisinden biri

ZENGİN, her istediğinin yapılmasına alışmış bir kadın, ünlü bir ressama giderek portresini yaptırmak istemiş. Şartlarını da şöyle özetlemiş;

- Hem iyice benzesin, hem de güzel olsun.

Ressam kadına iyice baktıktan sonra mukabil şartını söylemiş;

- Hanımefendi, ikisinden birini seçmek zorundasınız.

Cumhurbaşkanı’ndan Türkçe dersi

GEÇEN pazartesi günü, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ücretlilere vergi iadesi uygulamasını da kaldıran 5588 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u, bir kez daha görüşülmesi için TBMM Başkanlığı’na geri gönderdi.

Cumhurbaşkanı’nın geri çevirdiği yasada, Türkçe dersi de veriliyordu. İşte Cumhurbaşkanı’nın 3 No.lu eleştirisi;

"3- İncelenen yasada "aykılığın" ve "tütüm" sözcükleri geçmektedir. Bu sözcüklerin sırasıyla "aykırılığın" ve "tütün" biçiminde düzeltilmesi, yasada maddi hata bulunmaması yönünden uygun olacaktır."

Bunları okuyunca, insan hayret ediyor ve "Bu yasalar görüşülürken hiç mi okuyan yok?" diyor.

İETT arazisinin KDV’si bir aylık KDV’yi geçiyor

GEÇEN çarşamba günü, İETT Garajı, Dubai Şeyhi El Maktum’a 176 milyon YTL’si KDV olmak üzere, 1 milyar 156 milyon YTL’ye satıldı. 176 milyon YTL’lik KDV, şimdiye kadar, arsa satışından sağlanan en yüksek KDV idi...

Bu arada bir başka rekor da şubat ayı KDV geliri ile ilgiliydi. Ocak 2007’de 1 milyar 743 milyon YTL olan KDV, Şubat 2007’de yüzde 92 gerileyerek 146 milyon YTL’ye düştü. Şubat 2007 KDV geliri, Şubat 2006 KDV gelirinin de yüzde 80 altına düştü. Yani Ocak 2007’deki 100 birim KDV, Şubat 2007’de 8 birime düştü. Bu da ayrı bir rekordu.

Öyle ki tek başına arsa satış KDV’si, tüm Türkiye’deki şubat ayı KDV gelirini aşıyordu!..

Üstünü ört

ADAM, karısını sevgilisiyle yatakta basmaya kararlıymış. Evden çıkınca bindiği taksinin şoförüne olayı anlatmış. Taksici şahit olmayı kabul etmiş ve bu ikili adamın evine geri dönmüşler.

Tabi beklendiği gibi; çarşafı kaldırınca karısıyla adamı beraber görmüş. Koca sinirli; silahını çekmiş, neredeyse adamı öldürecek. Karısı;

"Dur!" demiş.

"Niye?" diye sormuş adam.

"Şimdi oturduğumuz evi kim aldı biliyor musun? Çocukları Amerika’da kim okutuyor sanıyorsun? Bodrum’daki yazlıkla, yeni tripleks villayı kim yaptırıyor zannediyorsun? Hepsini bu adam yapıyor!"

Kocası bunları duyunca daha da çok sinirlenmiş. Beraber baskın yaptıkları, şahit diye getirdiği taksiciye sormuş;

"Ne yapayım ben bu adama ha! Söyle ne yapayım?"

Taksici çok sakin bir sesle;

"Abi üstünü ört üşümesin..."

(Teşekkürler Nur EKESAN)

Foyası meydana çıkmak

ÇOK sık kullanılan bu deyimin, kaynağını biliyor musunuz?

Bilmeyenler için açıklayalım.

Kuyumcular yaptıkları küpe, gerdanlık, bilezik vesairede kullandıkları elmas parçalarının arkasına "foya" isimli bir madde sürerek, ayna gibi, ışıkları daha çok aksettirmesini sağlarlar.

Zamanla bu foya dökülür, buna "foyası çıkmış" derler.

Hilekár insanların yaptığı sahtekarlık ve yalanları ortaya çıkınca, buna benzeterek; "foyası meydana çıktı" benzetmesi kullanılır.

(Dünyanın Bütün Çiçekleri- Seçme Sözler, Malatya, 2007)

Kadınlar ve erkekler

Duygusal diye aşağılanmaktan bıkmış her kadına karşılık, duygularını göstermesinin ve ağlamasının aşağılanmasından bıkmış bir erkek vardır.

Araba tamirinden anlamayan her kadına karşılık, yumurta haşlamayı bile bilmeyen bir erkek vardır.

’Hanım’ sözcüğü nereden geliyor

CENGİZ HAN, tüm hanlarını toplamış, sağ yanına da eşini oturtmuş. Hanlarına;

"Ben Hanlar Han’ı Cengiz Han, hepinizin hanıyım" dedikten sonra, eşini göstererek;

"Bu da benim HAN’IM" demiş.

İşte erkeklerin "eşim" anlamında söyledikleri "hanım" kelimesi oradan geliyormuş...

(Teşekkürler Ayten ÖZKAN)

Kötüler, kendilerine tahammül edildikçe daha çok azarlar.

Tolstoy

Şükrü KIZILOT
[email protected]


(Hürriyet Gazetesi'nin 25 Mart 2007 Pazar günkü sayısından alınmıştır.)