KKDF oranının yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılmasının ardından bankalar kredi kullandırdıkları müşterilerine mektup yollamaya başladı.

Kaynak Kullanım Destekleme Fonu'na yapılan zam kredi borcunu ödeyenlere ek maliyet getirdi. Bankalar müşterilerine mektupla bu durumu bildirmeye başladı.

Hükümetin ekonomide yeni finansal riski önlemek amacıyla Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’na (KKDF) yaptığı zam, daha önce tüketici kredisi çekenlere ek yük getirecek. Bankadan 100 bin lira kredi kullanan bir vatandaşın aylık geri ödemelerine, kredinin faizine göre, 100 liraya yakın ek maliyet yansıyacak. Bankalar, sözleşmelerinde yer alan maddelere dayanarak bu maliyetin müşteriye yansıtılacağını kredi çekenlere gönderdiği mektupla bildiriyor. Uygulama yaklaşık 9 milyon vatandaşı ilgilendiriyor.

Hükümet KKDF kesintisini kriz döneminde tüketici kredilerinin maliyetini düşürmek ve iç talebi canlandırmak için yüzde 15’ten yüzde 10’a indirdi. Krizin yaraları sarılmaya başlayınca bu kez kredilerdeki hızlı artışın ekonomiyi ısıtabileceği kaygısıyla KKDF kesintileri bu aydan itibaren yeniden yüzde 15’e yükseltildi.

Sözleşmeye dayandırıyorlar

Tüketici hakları avukatı Arzu Dirican, bu artışın önceden alınmış kredilere de yansıtılmasının, kredi sözleşmelerinde yer alan bazı ‘ayrıntı maddelere’ dayandırıldığını söyledi.

Dirican, her sözleşmede biçimi farklı olsa da tüm sözleşmelerde “Vergi ve fon kesitlerinde meydana gelecek değişiklikler, kredi kullanıcısına yansıtılır” maddesine benzer ifadeler yer aldığını belirtti.

Dirican’a göre, fon kesintilerindeki artışın yalnızca yeni kullanılan kredilere yansıtılması gerekiyor.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin ise, yaptığı açıklamada uygulamanın durdurulması için dava açmaya hazırlandıklarını belirtti. Çetin, "Yasalar çok açık, herhangi bir düzenleme geriye doğru uygulanamaz" dedi. (Mynet)