Bir sonraki bayramınız acıya dönüşmesin...

Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz, üç günlük bayram tatili için kullanılacak kredilerin, tüketicinin bir sonraki bayramını "kâbusa" çevirebileceğini belirterek, "Özellikle 3-5 günlük bir tatil döneminde yapılacak seyahat ve eğlence için bireysel kredi kullanmak, tüketici için kesinlikle doğru bir tercih değil" dedi.

Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bankaların tüketici kredilerine ilişkin reklâmlarında artış gözlemlendiğini söyledi.

Bülent Deniz, çeşitli sloganlar ve cazip olduğu iddia edilen faiz oranlarını içeren reklâmlar ile bireysel kredi pazarlamasının yoğun şekilde sürdürüldüğünü bildirdi.

Kredi kullanmayı düşünen tüketicilerden, reklâm ve ilanlarda ifade edilen faiz oranının net olup olmadığını ileri süren, ilan edilen faiz oranı dışında çeşitli vergiler, dosya parası ve benzeri giderlerin de eklenip eklenmediğini araştırmalarını isteyen Deniz, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasanın 10. ve 12. maddeleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) konuya ilişkin duyuruları gereğince, bireysel krediye ilişkin faiz, vergi, fon ve diğer masrafların, yapılan reklâmlarda açıkça belirtilmesi gerektiğini ifade etti.

Deniz, uygulamada bireysel kredi kullandıracak bankaların, tüketiciye hayat sigortası yapma ve bu sigortayı da bankanın yan kuruluşu niteliğindeki sigorta şirketine yapılması zorunluluğunu dayattığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasanın 5. maddesi gereğince, bir hizmetin satışı, başka bir hizmetin satışı koşuluna bağlanamaz. Bu nedenle bankaların kredi verme koşulu olarak sigorta zorunluluğu getirilmesi yasaya açıkça aykırıdır. Bu yönde dayatmada bulunan bankaların tüketici tarafından BDDK'ya şikayet edilmesi gereklidir. Esasen tüketicilerin başvuruları üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri tarafından verilmiş kararlar da bulunuyor.

Bireysel kredi, olağandışı ve beklenmeyen ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılması gereken ve bu özelliği nedeniyle tüketici için (zorda, darda kalmadıkça) kullanılmaması gereken bir kaynaktır. Üç günlük bayram tatili için kullanılacak tüketici kredisi, bir sonraki bayramınızı kabusa çevirebilir.

Özellikle üç-beş günlük bir tatil döneminde yapılacak seyahat ve eğlence için bireysel kredi kullanmak, tüketici için kesinlikle doğru bir tercih değildir. Tüketici, kısa dönemli seyahat, tatil veya eğlence için kullanılacak kredi ile tatil sonrası, 12 ay boyunca bankalara borç ödemek durumunda olacağının ve özellikle işten çıkma, hastalık, vefat gibi hallerde aksayacak ödemeler nedeniyle bir sonraki bayramda icra memurları ile karşı karşıya kalabileceğinin hesabını iyi yapmalı."

417 BİN 939 KİŞİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ
Merkez Bankası verilerine göre, 2010 yılının Haziran ayında, bireysel kredide 48 bin 68, kredi kartında 60 bin 541 olmak üzere, sadece bir aylık dönemde toplam 108 bin 609 kişinin borcunu ödeyemeyerek temerrüte düştüğünü anımsatan Deniz, şunları kaydetti:

"2010 yılının altı aylık döneminde, toplam 417 bin 939 kişi bireysel kredi ve kredi kart borcunu ödeyemedi.

Bu nedenle tüketicilerin bu dönem yoğunlaşan reklamlara aldanarak kısa süreli bir döneme ilişkin keyfi harcamalarını finanse etmek için bireysel kredi kullanmamalarını, dolayısıyla tatil dönüşü başlayacak bir yıllık dönemlerini bankalara borç ödeyerek geçirmemelerini öneriyor, şeker gibi sunulan kredinin tadının acı olabileceğini hatırlatıyoruz." (Mynet)