TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Bu üretim sezonu kuraklık, don, dolu, fırtına, aşırı yağış gibi tabii afetlerle geçti. Afetlerle ilgili hazırladığımız raporları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere Bakanlar Kurulu üyeleri ile, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkan ve üyelerine ilettik.”


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin başının dertten kurtulmadığını, bu üretim sezonunun kuraklık, don, dolu, fırtına, aşırı yağış gibi tabii afetlerle geçtiğini, doğal afetlerin tarımı vurmaya devam ettiğini bildirdi.


Bayraktar, yaptığı açıklamada, en son 30-31 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde yaşanan dolunun bazı bölgelerde ürüne büyük zarar verdiğini belirtti. 2013-2014 üretim döneminin başladığı Ekim ayından bu yana yağışların yetersizliğinin yanı sıra, Mart ayı sonunda gerçekleşen dondan üreticilerin büyük zarar gördüğünü hatırlatan Bayraktar, “Yaşanan bu felaketlerin üzerine 30-31 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde ülkemizin bazı bölgelerinde meydana gelen dolu yağışı, bütün bunların üzerine tuz biber olmuştur. Büyük sıkıntıdaki çiftçiye yeni bir sorun yaşatmıştır” dedi.


Ziraat Odalarından TZOB’a intikal eden raporlara göre başka illerdeki hasar tespitlerini de takip ettiklerine dikkati çeken Bayraktar, zarar gören alanlarda TARSİM sigorta eksperleri ve hasar tespit komisyonlarının çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.


Üreticilerin iklimsel olumsuzluklar nedeniyle zorlu ve sıkıntılı bir dönem geçirdiğini bildiren Bayraktar, “Her ne kadar dolu zararı sigorta kapsamında olsa da üreticilerin büyük bölümü çeşitli nedenlerle sigorta yaptıramamıştır. Ayrıca kuraklık gibi risk kapsamı dışında afetler için 2090 sayılı Kanun ihtiyaca cevap verememektedir. Üreticilerin zararları telafi edilmelidir” dedi. 


TZOB’dan Doğal Afetleri Değerlendirme toplantıları sonuç raporu


Bayraktar, üreticilerimizin bu yıl yaşadığı afetlerin yerinde tespiti ve üretici beklentilerinin belirlenmesi amacıyla, Ziraat Odaları temsilcileri, bakanlık, ilgili kurum, kuruluş yetkililerinin katılımıyla “Doğal Afetleri Değerlendirme” toplantıları yaptıklarını, zarar gören tarım alanlarını inceleyip durum tespitinde bulunduklarını hatırlattı.


Şemsi Bayraktar, doğal afetlerle ilgili hazırladıkları raporları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, Hazine’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başta olmak üzere Bakanlar Kurulu üyelerine, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkan ve üyelerine, bölge milletvekillerine ilettiklerini belirtti.