Türkiye'deki kritik seçimler tüm dünyada büyük yankı buldu. Yabancı medya, "Atatürk'ün ülkesi geleceğini oyluyor", "Türkiye'nin tarihinin en önemli seçimini yapıyor", "Türkiye bir kavşakta" gibi ifadelerini kullanırken özellikle seçim sonrası yaşanabilecek sorunlar üzerinde duruyor.

-LE FİGARO: "ATATÜRK'ÜN ÜLKESİ GELECEĞİNİ OYLUYOR"

Fransız Le Figaro başyazısında anayasal kriz ortasında yapılan seçimlerin birçok açıdan hayati önem taşıdığını belirtti. "Atatürk'ün ülkesi geleceği oyluyor" diyen gazete, "Avrupa ile ne gibi bir ilişki istediği kararından önce Türkiye, kendisine uygun toplum modelini seçmeli, askerlerce empoze edilen laik bir sistemi ile henüz tanımlanılamayan İslami model arasında yolunu bulmalı" değerlendirmesini yaptı.


OBSERVER: TÜRKİYE TARİHİNİN EN ÖNEMLİ SEÇİMİNİ YAPIYOR

"Milliyetçiler, seçim mücadelesine gölge düşürüyor" başlığını kullanan İngiliz The Observer ise, "Bugün kritik seçim, laikleri ve İslamcıları karşı karşıya getirdi. Ancak büyüyen etnik gerilimler ve şiddet belirleyici faktör olabilir" değerlendirmesini yaptı. Gazete, "AKP'nin çıkarttığı reformlar olmadan Türkiye Avrupa merdiveninde bir yeri olmazdı. O zamandan beri Türkiye yolunu kaybetti" sözlerine yer verdi.

NYT: TÜRKİYE BİR KAVSAKTA

"Genç siviller" grubunu değerlendirdiği haberinde NYT, "Türkiye, bir kavşakta" ifadesini kullandı. Türkiye'de geçmişle bir uzlaşıya varmanın acı verici olduğunu, bazı Türklerin de ülkeyi etkisi altına alan değişikliklerin karşısında eskimiş milliyetçilik patikaya çekildiklerini öne sürdü.

LE MONDE: İSLAM, LAİKLİK VE AVRUPA: TÜRKİYE TERCİH YAPIYOR

Fransız gazetesi Le Monde ise, "İslam, laiklik, Avrupa: Türkiye, tercih yapıyor" dediği analizde seçim sonrası parlamentoda yaşanması beklenen zorluklara dikkat çekerken "Kürt milletvekillerinin, Sayın Erdoğan'ın onlarla işbirliği için şart koştuğu PKK'yı kamuoyu önünde kınamaları olasılığı azdır" diye yazdı.

SUNDAY TİMES: TÜRBAN SAVAŞINDAKİ TÜRKİYE SANDIK BAŞINA

İngiliz The Sunday Times'da, "Türban savaşındaki Türkiye sandığa gidiyor" başlığı ile yayınlanan haberde "Ordu kışlalarda kalacak mı?" sorusunu sorarken Türkiye'de bazı laiklerin de Atatürk'ün 1923 projesinin güncelleştirilmeye ihtiyaç olduğunu kabul ettiklerini yazdı.

BBC: TÜRKLER KİLİT SEÇİM İÇİN SANDIK BAŞINA

İngiliz yayın kurumu BBC de, "Türkler, kilit seçim için sandık başına gidiyor" başlıklı haberinde "sandıklar, laik gelenek için kritik bir test olacak genel seçim için sandıklar açıldı" dedi. BBC, seçmenlerin oy kullanmak üzere tatil yaptıkları plajlardan otobüslere doldurarak eve yöneldiklerini belirtti.

WASHİNGTON POST: TÜRBAN OLMASAYDI TÜRKİYE SEÇİME GİTMEZDİ

Washington Post da "İslamcı giysi, Türk seçimleri öncesi tartışmalara hakim oldu" başlığı kullandığı haberinde türbanı kastederek "bir kumaş parçası olmasaydı, Türkler bugün seçime gitmezlerdi" ifadelerini kullandı. Gazete, "Türban tartışmaları, Türkiye'nin, Müslüman dünyasının büyüyen muhafazakarlığına boyun eğip etmeyeceğine ilişkin derin kaygıları yaratıyor" yorumunu yaptı.

EL CEZİRE: KÜRTLER KİLİT ROL OYNAYABİLİR

Kürt milliyetçilerinin seçime rekor düzeyde aday ile katıldıklarını belirten El Cezire ise, seçim sonucunun Kürtlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde "kilit" bir rol oynamalarına yol açabileceğini, AKP'nin cumhurbaşkanı için Kürtlerle "ittifak" kurabileceğini belirtti.

LİBERATİON: GERÇEK ANI

Fransız Liberation gazetesi ise, Türkiye'deki seçime ilişkin haberinde ulus ve cumhuriyete ilişkin iki ayrı kavramın yüz yüze geldiğini belirterek "ilkbahardaki krizden sonra gerçek anı geldi" görüşünü dile getirdi.

LA VARGUARDİA: KAPİTALİST AKP'YE DERİN TÜRKİYE OY VERİYOR

İspanya'nın önemli gazetelerinden La Vanguardia da, "Türkiye, krizden nasıl çıkılacağını oyluyor" başlıklı haberinde "Ülke, ılımlı İslam ile ordunun gözetimindeki laiklik arasında karar veriyor" diye yazdı. Gazete, "Kapitalist AKP'ye derin Türkiye, kırsaldaki yoksullaşmış insanlar ve büyük kentlerin çoğalan banliyöler oy veriyor" ifadesini kullandı.

W.TİMES: "MODERN TÜRKİYE HALA ŞEKİLLENİYOR"

Washington Times gazetesi, seçimleri "Türkiye'nin siyasi geleceğine şekil verilirken" başlıklı başyazısında değerlendirdi. Seçimlerin Türk siyasetinde yaşanan kargaşanın sadece bir parçası olduğunu belirten gazete, Türkiye'nin ulusal kimliği konusunda "derin" sorunların olduğunu da yazdı.

EL MUNDO: KÜRT SORUNU PARLAMENTODA CİDDİ GERİLİMLER YARATACAK

İspanyol El Mundo da "Türkiye'deki seçimlerin başlıca aktörleri Islamcılar ve kürt krizi" görüşünü öne sürdü. Seçimlerde "Kürtlerin statüsü ve Müslüman nüfusu ile laik devlet arasındaki zor denge gibi hayati konulara ilişkin kararlar verecek olan parlamento"nun belirleneceğini kaydeden gazete, "Sonuç ne olursa olsun Kürt sorunu parlamentoda ciddi gerilimler yaratacak gibi" diye yazdı.

LA TİMES: TÜRK SEÇİMİN KALBİNDE DİN VAR

Los Angeles Times gezetesi ise, "Türkiye'deki seçimin kalbinde din olduğu"nu öne sürdü. Seçimlerin sonucunda aylarda "yeni siyasi çatışmalar"ın yaşanabileceğini belirten gazete, seçimlerin büyük tartışmaların sonucunda yapılmasına karşın hemen hemen olaysız geçtiğine dikkat çekti.