Şap hastalığı nedeniyle 13 Kasım 2012 tarihinde kapatılan Elbistan Belediyesi Hayvan Borsası, yaklaşık 2 aylık aradan sonra hayvan satışlarına açıldı.


Elbistan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Fatih Erbilen, Tepebaşı Mahallesinde 13 Kasım 2012 tarihinde şap hastalığı çıktığını belirterek, Elbistan Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu’nun aldığı karar uyarınca karantina uygulaması başlatıldığını söyledi.


Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan ve bölgenin hayvan hareketliliğinin merkezi olan Hayvan Borsası’nın da önlem amaçlı olarak kapatıldığını belirten Erbilen, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:


“İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün bölgede yapmış olduğu karantina ve aşılama süreci dahilinde 2 ay kadar kapalı olan Hayvan Borsası, yine İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu’nun 10 Ocak 2013 tarihinde almış olduğu karar uyarınca karantina süresinin dolması, gerekli aşılama, dezenfeksiyon ve iyileşme sürecinin sona ermesi nedeni ile açılmasına karar verildi. Elbistan Belediyesi Hayvan Borsası bu süreç içerisinde gerekli temizlik ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutulduktan sonra 14 Ocak 2013 Pazartesi gününden itibaren açık olacaktır.”


İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararı uyarınca bazı kararların alındığını da kaydeden Erbilen, alınan kararları şöyle açıkladı:


“Tepebaşı Mahallesinde büyükbaş hayvanlarda tespit edilen şap hastalığının alınan idari ve fenni tedbirler sonucu 10 Ocak 2013 tarihi itibari ile söndürülmesine. Mihrakta uygulanan karantinanın (kordon) kaldırılmasına. Mihrak bölgesinde uygulanan hayvan ve hayvan maddeleri sevkine getirilen yasakların kaldırılmasına. Hastalık çıkışına bağlı olarak kapatılan Elbistan Belediyesi canlı hayvan borsasının açılmasına. Elbistan Belediyesi Hayvan Borsasına ilçe içerisinden pasaportsuz ve kulak küpe numarasız, ilçe dışarısından gelen hayvanlardan pasaportsuz ve veteriner sağlık raporsuz hayvanların alınmamasına karar kılınmıştır. Bu bağlamda belediyemiz hayvan borsası 14 Ocak 2013 tarihi itibari ile açık olacaktır.” (İHA)