Elbistan Ovası’nda Hububat hasadı başladı. Muhtemel dane kayıplarının önlenmesi için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kontrol amaçlı çalışmalarına hız verdi. Amaç, kuraklığın vurduğu çiftçiyi, dane kaybından kurtarmak olarak ifade edildi.


Konuyla ilgili olarak bilgi veren Elbistan ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler, hububat hasadı yapılan belde ve köylerdeki biçerdöverlere yönelik kontrol çalışmalarına başladı. Teknik elemanlar tarafından yapılan kontrollerde dane kaybı oranlarına bakılıyor ve hem çiftçiye, hem de biçerdöver sahiplerine gerekli uyarılar yapılıyor.
Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, dane kayıplarını en aza indirmek için ciddi bir çalışma içerisine girdiklerini kaydetti. Özcan, “3 kişilik bir ekip oluşturuldu. Bu ekipte teknik elemanlar yer alıyor. Sürekli olarak tarlalarda kontroller yapılıyor. Bu kontroller sırasında dane kaybına dikkat ediliyor. İlgililere gerekli uyarılar yapılıyor. Bir haftadan beri ekibimiz çalışmalarını sürdürüyor” dedi.


Biçerdöver denetimlerinin yapılması ile her yıl yüz binlerce ton tahılın toprağa saçılmasının önleneceğini belirten Özcan, "Hasat esnasında meydana gelen dane kayıplarını önlemek ve çiftçilerimizin mağdur olmamalarını sağlamak için biçerdöver kontrollerini yoğunlaştırarak devam ettireceğiz. Ülkemizde insan beslenmesinde en büyük temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olduğu herkes iyi biliyor. Bu yıl yaşanan kuraklık felaketi dolayısıyla hem kıraç arazide hem de sulu arazide tahılda ciddi sorunlar yaşandı. Kuraklık dolayısıyla çimlenme olmadı. Sulu alanlarda bile istenilen düzeyde verimlilik alınamıyor. Dolayısıyla kontrol ekibimizin çalışması çok daha önem arz ediyor. Tarlada yaşanan kayıp, çiftçilerimizin cebinden, dolayısıyla milli servetten yaşanıyor. Çiftçilerimizin de bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.
BAKANLIK UYARDI
Bu arada her yıl olduğu gibi bu yılda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçileri uyaran bilgiler yayınladı.
Yapılan uyarılarda, “Kayıpları önlemek için ürünümüzü zamansız hasat ettirmemeliyiz yani ürünün hasat olgunluğuna gelmiş olması lazım. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca açılan biçerdöver sürücü kursuna katılmayan, yani sürücü belgesi olmayan sürücülere kesinlikle hasat yaptırmamalıyız. Biçerdöver operatörleri belgeli olsa dahi bazı sürücüler fazla bir kar amacıyla hasat esnasında biçerdöverleri hızlı kullanmak suretiyle kayıplara neden oluyor. Bunun önlenmesi için ise sürücüler ürün sahipleri tarafından devamlı uyarılarak, ürünün yavaş bir hızla hasat ettirilmesini sağlamalıyız. Biçerdöverin tabla yüksekliği, dolap ayarları batör-konterbatör ayarları gibi her tarla için yeniden ayarlanmalı ürün sahipleri ve biçerdöver sürücüleri bu yönde uyarılmalı” bilgilerine yer verildi(İHA)