Hükümet, olası referandumda toplumsal desteği artırmak için Anayasa paketinde 9 milyon emekliye göz kırptı. Anayasa paketinde memur emeklisi ile işçi-esnaf emeklisi arasındaki fark ortadan kalkacak.

Emekliler de toplu sözleşmeden yararlanacak. Enflasyon oranı yerine memur ücret artışı oranında zam alınacak.

Hükümet, olası referandumda toplumsal desteği artırmak için Anayasa paketinde 9 milyon emekliye göz kırptı. Anayasa değişikliği ile ilk kez memurlara toplu sözleşme hakkı verilirken, işçi, çiftçi, memur ayrımı olmaksızın tüm emekliler de memurlarla yapılan toplu sözleşmedeki mali ve sosyal haklardan yararlanacak. Paketin ilk halinde emekliler ile ilgili düzenleme yoktu. Mevcut anayasaya göre ise memurlar sadece "toplu görüşme" yapabiliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın özel olarak istediği bu düzenleme ile emeklilerin aylıklarına yansıyacak zam oranı da artabilecek.

EMEKLİ EŞİTLENECEK

Anayasa paketi kabul edilirse, memur ve emekliler için nihai zam oranını hükümet değil, oluşturulacak Uzlaştırma Kurulu belirleyecek. Düzenlemeden en çok 5 milyonu aşkın SSK ile 2 milyon Bağ- Kur emeklisi olumlu yönde etkilenecek. Şimdiye kadar enflasyon oranında zam alan işçi ve esnaf emeklisinin aylığı, memur emeklisi zammına göre düşük kalıyordu. Artık aradaki zam farkı ortadan kalkacak. İşçi, memur, esnaf emeklisi eşitlenecek, adaletsizlik son bulacak. Örneğin, 2009'un ilk yarısındaki enflasyonun düşük kalması nedeniyle işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 1.83'lük zam yapıldı. En düşük işçi emeklisi aylığı 11 lira artarken, Bağ-Kur'lu da 5 lira zam alabildi. Diğer yandan memur emeklisi aynı dönemde işçi ve esnafın iki katı oranında, yüzde 4 zam almıştı. Mevcut uygulamada memur emeklileri, halen aktif çalışanlara yapılan zamdan aynen yararlandığı için işçi veya esnaf emeklisine göre avantajlı konuma geçebiliyor. Anayasa'daki bazı hükümler de temizlenerek, çalışanların siyasi greve çıkması mümkün hale gelecek.

Banka promosyonu emekliye de olmalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, emeklileri sevindirecek bir düzenleme olduğunu belirterek, "Toplu sözleşme masasında memura verilecek zamdan yararlanabilecek. Ancak, ek ödenek, sosyal olanaklardan yararlanmaları söz konusu değil. Banka promosyonu gibi olanaklardan da yararlanabilmeli" dedi.

Emeklileri sevindiren madde

Anayasa'nın 53'üncü maddesinin kenar başlığı; "A. Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı" şeklinde değiştirildi, bazıi fıkralar eklendi. Buna göre, memurlara toplu sözleşme hakkı verildi ancak grev hakkı bulunmayacak. Madde şöyle: "Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Uyuşmazlık halinde taraflar Uzlaştırma Kuruluna başvurulabilir. Uzlaştırma Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir."

Esnafa borçta taksit müjdesi

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) borç yapılandırması olmayan veya 5 yıldan az borcu olan 1 milyon 223 bin sigortalının borçlarının vadelendirilmesi için çalışma başlattı. SGK, borçların 36 aya kadar tecil ve taksitlendirilebilmesine imkân sağlanması yönünde daha öncesinde olmayan çalışma yaptığını bildirdi. SGK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, kuruma borçlu, eski adıyla Bağ-Kur'lu (4-B statüsünde) sigortalı sayısının 3 milyon 239 bin kişi olduğu, duyuruldu. (SABAH)