Ramazan'da vatandaşın gıdaya talebi artınca, fırsatçılar boş durmadı. Temmuz başındaki zamdan ayrı olarak, son 1 haftada kırmızı etin toptan fiyatı yüzde 12 arttı.


Kırmızı et fiyatları Ramazan'la birlikte yükselişe geçti, artış durmak bilmiyor. Son bir haftada toptan et fiyatları yüzde 12 artarken, bu durum vatandaşa daha yüksek fatura olarak yansıdı. Sektör temsilcileri, ete Ramazan'ın sonuna doğru talebin arttığını, ürünün azalmasının da etkisiyle toptan ette böyle bir artış meydana geldiğini belirtti.


KIYMA 27 LİRAYA KADAR ÇIKTI


Toptan ete yapılan bu artış, anında perakende fiyatlara da yansıdı. Başta marketler olmak üzere, gelen talebe göre perakende et satıcıları bir anda etiketleri değiştirdi. Ramazan dolayısıyla pek fiyat araştırması yapmayan vatandaş, böylece ayın başına göre yüzde 10-15 daha fazla para ödemiş oldu. Dana kuşbaşının perakende fiyatı 25 liradan 28 liraya, kıymanın 24 liradan 27 liraya yükseldi. Oysa aynı kıyma Et Balık Kurumu'nda 17-18 liraya kadar satılabiliyor. Kuzu etinde ise fiyatlar 40 lirayı geçmiş durumda. Bu arada toptan fiyatlarda karkas etin kilosu 15 liradan 17 liraya çıktı.


FİYAT ARTIŞI ORTADA KALDI


Besiciler ve toptan et satıcıları, kendilerinin fiyat artışı yapmadığını öne sürerek marketlerin ve perakende satıcıların zam yaptığını iddia etti. Perakendeciler ve kasaplar ise toptan fiyatlara gelen zammı mecburen fiyatlara yansıttıklarını belirterek, suçlamayı kabul etmiyor. Üretici ve satıcılar, zammı birbirinin üzerine atarken, olan vatandaşa oluyor. Fiyatların sürekli değişmesinden şikayetçi olan vatandaşlar, "Birileri bu marketleri denetlemeli. Her markette ayrı fiyat olur mu?" diye şikayet etti.


İFTAR FIRSATÇISINA DİKKAT!


Ramazan ile birlikte tüm gıda ürünlerine zam yapılırken; lokanta ve restoranlar da boş durmadı. Normal günlerde alakart olarak yediğinizin parasını ödediğiniz restoran ve lokantalar, şimdi 'iftariyelik' adı altında hesaba ilave yapmaya başladı. İstemeyen müşteriye bile bunu zorla veren lokantalar, itiraz da kabul etmiyor. En küçük lokantalarda bile iftar mönüleri 30-40 liradan başlıyor. Fiyatını 80, 120 lira arasına kadar çıkaranlar da var. Vatandaş yemediği yemeklerin parasını ödemek zorunda kalıyor. Bu tür yerlerin denetlenmediğini belirten vatandaşlar, "Ramazan olduğu için mecburen ses çıkartamıyoruz. Ama istedikleri fiyatı yazıyorlar. İftar mönüsü istemiyorum deseniz bile, normal zamanların iki katı ücret ödediğiniz yerler var" dedi.


Takvim