GSO Başkanı Konukoğlu: "Ayakkabıcılık sektörü inanılmaz ivme kazandı ancak önümüzdeki dönem ithalatın serbest bırakılması halinde bu sektörü kaybetme durumuna gelebiliriz"


GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, "Ayakkabıcılık sektörü inanılmaz ivme kazandı ancak önümüzdeki dönem ithalatın serbest bırakılması halinde bu sektörü kaybetme durumuna gelebiliriz" dedi.


Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Odası ve KOSGEB desteğiyle Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı'nın (GAPSHOES) açılışında, fuara 160 firmanın 250 değişik markayla katıldığını belirtti.


Gaziantep'te bu fuarı başlattıklarında ayakkabıcılıkta ihracatın "i"sinin olmadığını ifade eden Konukoğlu, şunları söyledi:


"Ayakkabıcılık sektörü inanılmaz ivme kazandı ancak önümüzdeki dönem ithalatın serbest bırakılması halinde bu sektörü kaybetme durumuna gelebiliriz. Bundan dolayı bunun tekrar ele alınması, gümrüklerde denetimin artırılması gerekir. Çünkü 960 milyon dolarlık ayakkabının yüzde 50'si Çin'den geliyor ve çoğunluğu düşük kalitede. Eğer biz bu ürünlerin önüne geçebilir ve kaliteyi artırırsak ihracatımız daha da artar."


Konukoğlu, bundan sonraki aşamada dizayn ve inovasyon olarak doğru ürünleri üretip dünyanın en yüksek alım gücüne sahip pazarlara girilmesi gerektiğine işaret etti.


Ayakkabı ithalatına kota 


Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur da Türkiye'nin 2013'te 723 milyon dolarlık ayakkabı ihracatına karşılık 993 milyon dolarlık ithalat yaptığını anımsattı.


Ayakkabı ithalatına kota getiren düzenlemenin uzatılmasını istediklerini aktaran Buğur, "Kota, önümüzdeki ağustosta sona eriyor. Yeniden kota konulması için Ekonomi Bakanlığı ile istişare yapıyoruz. İnşallah yeni düzenlemeyle sektörümüz ayakta durabilecek şekle gelecektir" dedi.


TBBM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu ise kentteki fuar alanının 24 bin metrekareden 43 bin metrekareye çıktığını vurguladı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de iş adamlarının sanayi ve teknolojiye büyük önem verdiğini anlattı.


Yönetimde, insanı merkeze alan bir anlayış sergilediklerini belirten Şahin, kentteki konut ve ulaşım projelerini organize sanayi bölgelerine göre hazırladıklarını dile getirdi. 


(AA)