Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde, eşi işsiz olan kadın, SYDV'den aldığı krediyle kiraladığı depoda kültür mantarı yetiştirerek hem eşinin hemde işinin patronu oldu.


KAHRAMANMARAŞ (AA) - Türkoğlu ilçesinde eşi işsiz olan kadın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) aldığı yüzde 50 hibe destekli krediyle kiraladığı depoda yetiştirdiği kültür mantarlarını satarak hem eşinin hem de işinin patronu oldu.


İlçeye bağlı Uzunsöğüt köyünde yaşayan Halime Akkaya, ziraat mühendisi olan eltisinin tavsiyesi ile kültür mantarı yetiştirmeye karar verdi. Akkaya, SYDV'den aldığı destekle ilçe merkezinde kiraladıkları bir depoyu mantar bahçesine çevirdi.


Akkaya, buğday sapı ve özel toprak karışımıyla oluşturulan alanda günlük 20 kilogram mantar üreterek hem ülke ekonomisine hem de aile bütçesine destek sağlıyor.


Kaymakam Serdar Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halime Akkaya'nın kültür mantarı yetiştirmek için SYDV'ye müracaatta bulunduğunu, geçen yıl kasımda yüzde 50'si hibe olmak üzere kredi desteği verdiklerini ifade etti.


Kartal, Akkaya'nın başarılı olması durumunda kredi kısmının da hibeye dönüştürüleceğini belirterek, şunları kaydetti:


"İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Doğu Akdeniz Alt Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyon Müdürlüğü personeli ziraat yüksek mühendisi Ayhan Zulkadiroğlu'nun da desteği ile teknik şekilde üretimlerini yapıyorlar. Çiftimiz, ortaya çıkarılan bu işletmeden yaklaşık olarak harcadıkları maliyetin iki katı kazanç sağlayacak. Çiftçilerimiz buradan birebir oranında para kazanacak. Bu durumun diğer vatandaşlarımızda da örnek olmasını ve yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz.  Vatandaşlarımızdan talep gelmesi durumunda sadece kültür mantarı değil, her türlü gelir getirici konularda finansman olacağız."


Halime Akkaya ise eşinin işsiz olduğunu, bu durumu gören eltisinin, mantar üretimi teklifinde bulunduğunu belirterek, elde edilen ürünleri ilçedeki lokanta ve marketlere satmaya başlayan eşinin de işsizlikten kurtulduğunu aktardı.


Akkaya, kendisine tanınan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine işaret ederek, "Bütün ev hanımlarına tavsiye ediyorum, biraz zahmetli bir iş ama verilen emek fazlasıyla çıkıyor" diye konuştu.


(AA)