Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 yılında Eximbank'ın ihracatçılara 6,9 milyar dolar nakdi kredi ve 6 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 12,9 milyar dolar tutarında finansman desteği sağlayacağını bildirdi.

Tüzmen, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Eximbank'ın 2009 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Tüzmen, Eximbank'ın 2008 yılına göre desteğini yüzde 37 büyütmeyi hedeflediğini ve 2009 yılında 109 milyar dolar civarında tahmin edilen toplam ihracatın da yüzde 11,5'ine desteğin sağlanmış olacağını söyledi.

Tüzmen, Türk Eximbank kanalıyla ihracat sektörüne daha fazla kaynak aktarılması amacıyla Merkez Bankası nezdinde girişimlerde bulunulduğunu ve bankaya tanınan mevcut ihracat reeskont kredisi limitinin 900 milyon dolara yükseltildiğini bildirdi. Programın etkin ve kolay kullanımı için uygulama esas ve şartlarında da düzenlemeler yapıldığını kaydeden Tüzmen, programdan dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri ile imalatçı-ihracatçı ve ihracatçı firmaların yararlanabileceğini söyledi.

Bakan Tüzmen, kredi koşulları hakkında da bilgi vererek, firma limitinin 10 milyon dolar olduğunu belirterek, program için kredi başvurusunun en az 500 bin dolar tutarında olması gerektiğini ifade etti. Tüzmen, kredinin vadesinin 120 gün faiz oranının ise libor 0,75 olduğunu da sözlerine ekledi.