Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 yılında ihracatta yüzde 17 ithalatta yüzde 25 daralma beklediklerini açıkladı

Dış ticaret açığının yüzde 75 azaldığını dile getiren Tüzmen, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 80'nin üzerine çıktığını söyledi. "Daralan ekonomide ihracatın ithalatı karşılama oranlarının iyileşmesi mutlu etmiyor." diyen Tüzmen, hasarı en aza indirmek için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nın tanıtımına ilişkin toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye'nin 700 milyar dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, 330 milyar dolar dış ticaret hacmi, 22 milyar dolar turizm geliri ve 23 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik hizmetleriyle bölgesel liderlikten küresel aktörlüğe geçtiğini vurguladı.

Dünya ekonomisinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine rahatlıkla ulaşacaklarını dile getiren Tüzmen, bu çerçevede son 7 haftada her hafta bir komşu ülkeye yüzlerce işadamı ile ziyaret düzenlediklerini belirtti.

Bu ziyaretlerde karayolu geçiş ücretlerinin kaldırılması, İpek Yolu üzerindeki ülkelerin gümrük işlemlerinin tek pencereden yapılması yönünde önemli mesafeler aldıklarını vurgulayan Tüzmen, iş adamlarının da önemli bağlantılar yaptıklarını dile getirdi. "Kriz tedbirlerini konuşarak, ihracatımızın, yurt dışı müteahhitlik boşla olmak üzere sektörlerimizin kan kaybetmesini bekleyemeyiz." diyen Bakan, hücum oynayarak krizle mücadele edeceklerini söyledi.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Tüzmen, ihracatta yaşanan yüzde 35'lik daralmanın ardından uzun vadeli hedeflerde revizyona gidilip gidilmeyeceğiyle ilgili olarak, "Uzun vadeli hedeflerde revizyon yok. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapılacak." dedi.

Dış ticaret açığının yüzde 75 daraldığını kaydeden Tüzmen, ihracatta yüzde 35 küçülme olurken, ithalatta yüzde 47 azalma olduğunu belirtti. Almanya, Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerin sanayi üretimlerinin azaldığını dikkate alarak ihracat hamleleri yapacaklarını vurgulayan Bakan Tüzmen, "İhracatta rekorlar kırmayacağız ama ilk sıralara yerleşmeye çalışacağız." diye konuştu.

Rusya ve İran ile 'TL' anlaşması

Dünya ticaretinin yüzde 2,2 oranında daralacağının öngörüldüğünü aktaran Tüzmen, Hindistan ve Vietnam gibi ülkelerin gümrük tarifelerini arttırmaya çalıştığını, gümrük tarifelerinin arttırılması halinde bu daralmanın yüzde 7,7'ye yükseleceğini kaydetti. TL ile ticaret hangi ülkelerle yapılacak sorusuna "Rusya ve İran ile çalışma devam ediyor. Rusya'dan doğalgazı TL ile alma, Barterlere geçme arzu edilen bir şey." cevabını verdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise 10-11 Nisan'da İstanbul'da yapılacak Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'na 80 ülkeden 2 bini aşkın iş adamının katılacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu toplantılar çerçevesinde dünyadaki Türk seçkin grubunu tek çatı altında toplayacaklarını aktardı. Dünya Türk İş Konseyi kurulacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, krize karşı devletin destekleri harekete geçirmesini beklediklerini sözlerine ekledi. Toplantıya ayrıca Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı katıldı.