Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ile Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ)’nin planladığı “İletişim Becerileri, Beden Dili ve Müzakere Teknikleri” konusunda eğitim verildi.

Kahramanmaraş ekonomisinin gelişmesi için birçok alanda eğitim veren KATSO, Alman Teknik İşbirliği Kurumu ile yeni bir eğitim programına başladı. Eğitmen Hakan Ömer Gider, “İletişim Becerileri, Beden Dili ve Müzakere Teknikleri” ana temalı eğitim verdi.

Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen eğitim, kriz döneminde satış ve satın alma elemanlarının daha başarılı olabilmeleri ve gelişen dünya ile küresel pazar ilkelerinin işletmelere yerleşmesi açısından önem taşıyor. Sanayi kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı eğitimde Hakan Ömer Gider, esprili anlatımıyla dikkat çekti.

İletişimi duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılması şeklinde ifade eden Gider, iletişimin önemini vurguladı. Gider, “Keşke iletişim eğitimi ilköğretimden başlasa.”dedi. İletişimin amacını insanlar arasında anlam köprüleri kurmak olduğunu işaret eden Gider, konuşmasına şöyle davam etti: “Bu anlam köprüleri kurulurken, insanlar farklı engellerle karşılaşırlar. Amaca ulaşmak için; ne söylemek istiyorum? Ne zaman söylersem, karşımdaki kişinin iletişim kaynakları açık olur? Nerede hangi ortamda iletişimi başlatmam yerinde olur? Sorularının cevaplanması gerekiyor.” diye konuştu.

Gider, iletişimin 4 amacının bulunduğunu vurgularken, bunları; “mesajımızın alınması, mesajımızın kabul edilmesi, mesajımızın anlaşılması ve alıcıda bir davranış veya durum değişikliği yapması.”şeklinde belitti.

Müzakere konusuna da değinen Gider, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çatışma hayatın kaçınılmaz bir gerçeğidir. İş hayatında müzakere becerisinin geliştirilmesi de bir çatışma çözme biçimidir. Etkin bir müzakerede birçok farklı beceriden yararlanılır. Müzakere esnasında farklı taktik, manevra ve stratejiler uygulanabilir. Herhangi bir anlaşmanın amacı belirli bir sonuç almaktır. Bir müzakerenin tamamlanması sonuca ulaşıldığı anlamına gelmez. Müzakerenin; tüm tarafların neyi kabul etmek üzere oldukları hakkında ortak ve kesin bir anlayışa sahip olacakları bir şekilde tamamlanması sağlanmalıdır. Müzakerede sonuca ulaşmak için çok iyi hazırlanmak gerekiyor. Araştırın ve alternatifleri hazır bekletin. Aceleci ve sabırsız olmayın. İyi dinleyin ve asla duygularınızı karıştırmayın. Böbürlenmeden olumlu-olumsuz süreci sonuna kadar takip edin. Bunlarla birlikte müzakerenin bir savaş olmadığı asla unutmayın.” (www.kanal46.com)