IMF Başkanı Kahn, küresel krizin bazı ülkelerde savaşa neden olabileceği uyarısında bulundu. Dünyanın uçurumun kenarından döndüğünü ama zafer ilan etmek için çok erken olduğunu söyledi.

IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları İstanbul Kongre Merkezinde devam ediyor. Toplantının açılışında konuyan IMF Başkanı Kahn, dünyanın kriz sonrası çok farklı bir yer olacağını ve olması gerektiğini söyledi. Krizin bazı ülkelerde savaşa neden olabileceği uyarısı yaparken; krizden çıkışta zafer ilan etmek için erken olduğunu vurguladı. Tarihi toplantıda Kahn’ın mesajları şöyle:

- Bu toparlanma yavaş olacak, vakit alacak. Özel sektör hala ayakları üzerinde duramıyor,hala çok fazla tüketim yok. İyileşme sürecinde istihdam işsizlik daha yavaş toparlanacak. 2010’da işsizlik artmaya devam edecek.

- Aslında krizin bittiğini söyleyemeyiz. Özellikle düşük gelirli ülkelerde riskin daha da yüksek olduğunu söyleyebiliriz. 90 milyon insan ağır yoksullukla karşı karşıya kalacak. Bunu sadece işsizlikle tarif edemeyiz. Düşük gelirli ülkelerde bu ölüm kalım meselesi. Siyasi istikrarsızlık hatta savaş nedeni.

- Küserel ekonomi politikacılar elbette krizden çıkış stratejileri düşünmelidir. Ama çıkış stratejisi uygulanması için henüz çok erken. Şuanda en önemli risk, iyimserlik günlerinde rehavete kapılmamızdır.

- Finans sektöründe sorunları çözdük ama asıl banka sermayelerinin artırılması, güçlendirilmesi gerekiyor. Sermaye ve likidite tamponlarının düzenli hale getirilmesi gerekiyor.

- Dünyayı temsilde G-20 de yetersiz. Özellikle Afrika’dan ülkeler dışarıda kalıyor. G-20 dışında kalan milyarlarca insan var onların da söz hakkı olmalı.

- IMF’nin değişimi için reform gerektiren 4 konuda çalıştık. Çalışmalarımız üzerinde yaşadığımız gezegendeki 7 milyar insanın refahı için olmalı. Aysel ALP / hurriyet.com.tr