Birleşik Metal İş Sendikası, hükümetin Tekel işçilerine önerdiği 1 yıllık ücretin, 1 milletvekilinin aylık maaşına denk geldiğini bildirdi.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, TBMM 2010 bütçesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve ilgili kararnameler üzerinden yaptığı hesaplamalara ilişkin araştırma sonuçlarını açıkladı.

Sendikanın araştırmasına göre, 2010 yılı için TBMM milletvekili personel giderinin SGK payı hariç 80 milyon TL olduğu, buna göre 1 milletvekilinin maaştan kaynaklı bütçeye aylık yükünün 12 bin 231 TL olurken, bu rakamın 4/C kapsamına alınmak istenen işçilere önerilen zamlı ve 11 aylık brüt maaşın toplam ortalaması olan 12 bin 159 TL’ye karşılık geldiği belirtildi.

Yapılan araştırmada, “Tekel işçisine önerilen 1 yıllık ücret, 1 milletvekilinin aylık maaşına denk geliyor” yorumunda bulunuldu. Araştırma sonuçlarına ilişkin sendikanın yaptığı açıklamada, Başbakan’ın TEKEL işçileri için önerdiği 4C statüsüne milletvekillerinin geçmesi durumunda, bütçenin yaklaşık 73 milyon TL’lik bir yükten kurtulabileceği vurgulandı.

-542 MİLLETVEKİLİNE FAALİYETİ İÇİN AYRILAN BÜTÇE 469 MİLYON TL-

2010 yılı için, 542 milletvekiline meclis faaliyetleri için ayrılan bütçenin 469 milyon TL olduğu, bu rakam 4C kapsamına alınmak istenen 8 bin 364 işçinin mevcut hakları korunarak yıllık maliyetlerinin yüzde 67 daha fazlası olduğu ifade edildi. Sendikanın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Bu işçiler herhangi bir üretici faaliyet kapsamında değerlendirildiklerinde maliyetlerinin üzerinde bir katma değer yaratma olanağına sahipler. Hükümet 4C uygulamasında samimiyse 10 ay üzerinden maaş almayı, ücretlerinin yarı yarıya azaltılmasını, mecliste geçen sürelerinden doğan kıdem tazminatı haklarından vazgeçmeyi, yine milletvekili, Bakan, Başbakan olmaktan doğan emeklilik haklarından vazgeçmeyi içeren bir yasa hazırlamalıdır. Tekel işçilerinin öncelikle bu süreçte ortaya çıkan maddi ve manevi mağduriyetlerinin giderilmelidir. İşçiler herhangi bir hak kaybına uğramaksızın yeniden üretime kazandırılmalıdır. Bu adımların atılması sürecinde Tek-Gıda İş Sendikası ve Tekel işçilerinin muhatap kabul edilmelidir.”

-2010 YILI İÇİN ÖNGÖRÜLEN TBMM PERSONEL GİDERİ (MİLLETVEKİLLERİ İÇİN) TL-

Brüt (Yıllık) 79.553.000

Brüt (Aylık) 12.231

Kaynak: Bütçe Mali Kontrol Müdürlüğü resmi web sitesi, 2010 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu

-TEKEL İŞÇİLERİNE ÖNERİLEN ÜCRET-

Öğrenim Durum Brüt Yıllık Gelir (TL)

Yüksek öğretim 13.409

Lise ve dengi 12.166

İlköğretim 10.901

Ortalama 12.159