Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında yapılan protokol neticesinde yürütülen "Anadolu'da Ekonominin Desteklenmesi Projesi", Kahramanmaraş’ta Çelik Mutfak Eşyası, Kırmızı Biber ve Konfeksiyon sektörlerinde Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ) ve KOSGEB işbirliği ile çalışmalarına devam ediyor.

1 Kasım 2006 Çarşamba Günü, KATSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu'nun başkanlığında KATSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen "ISO 9001 : 2000 Kalite Yönetim Sistemi” eğitimine, seçilmiş 8 firma katılımcılarının yanı sıra, konuyla ilgilenen şirket yöneticileri, personelleri ile Kahramanmaraş KOBİ'lerinden çok sayıda kişi katıldı.

Eğitim, Peryod Danışmanlarından, Sürekli Gelişim Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Firması Sahibi Erol Hasar tarafından verildi. Hasar, ‘Toplam Kalite Yönetimini, pazarın beklentilerini karşılamak için, kuruluşun tüm bölümlerinde kalitenin sağlanmasını, bölümler arası işbirliğini, tüm çalışanların aktif katılımını maliyetlerin de optimize edilerek performansın sürekli arttırılmasını amaçlayan bir yönetim biçimidir’ şeklinde tanımladı.

“Kalite Yönetim Sisteminin Hedefinin;
• Yazılı bir biçimde Kalite Yönetiminin ölçütlerini ortaya koymak,
• Tüm çalışanların kalite kavramında birleşmelerinde öncülük etmek,
• Kaliteyi gözle görünür bir biçimde somutlaştırarak sürekliliğini sağlamak ve
• Maliyetleri düşürmek”
olduğunu ifade eden Hasar, “Ayrıca kalite yönetiminin hedefleri, tüm çalışanların eş güdümlü çalışmasıyla geliştirilmeli ve gerçekleştirilmelidir.” dedi.

Toplam Kalite Yönetiminin, 8 temel yönetim prensibi üzerine kurulu olduğunu söyleyen Hasar, Bu prensipleri şöyle sıraladı: “Müşteri odaklılık, liderlik, çalışanların katılımı, süreç yaklaşımı, sistem yaklaşımı, sürekli iyileştirme, gerçeklere dayalı karar verme, tedarikçilerle karşılıklı çıkar ortaklığına dayalı ilişki”

Hasar, işletmelerimizdeki kalite politikasını anlatırken şunlara değindi: “Yarının dünyasında yaşama hakkına ancak kaliteyi üretenler sahip olacaktır. Bu gerçeğin ışığında şirketimiz, müşterimizin konusunda yurt içindeki liderliğini sürdürmesi ve yurt dışı pazar payını arttırması için; müşterimizin ihtiyaç ve beklentilerine duyarlı, kaliteli ürünleri daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde üretmeyi hedefler. Müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesindeki sürekliliği sağlamak; sürekli gelişmeyi hedefleyen bir yönetim anlayışı ile tüm birimlerimizin, değişim, sürekli iyileştirme ve tam katılım ilkelerini benimsemesinden geçer.”

Hasar, “Müşteri neden kaybedilir” sorusunu şöyle yanıtladı: “Müşteri yüzde 14 memnuniyetsizlik, yüzde 9 rekabet esasları, yüzde 5 tanıdıktan alma, yüzde 3 iş, firma değişimi, yüzde 1 ölüm, emeklilik, yüzde 68 çalışanların işe önem vermemesi sebebiyle kaybedilir. Bu durum göstermektedir ki, çalışanlar olarak ilk görevimiz, işimizi sevmek ve en iyi şekilde yapmaktır.”

Eğitim, “Kalite, Rekabette her şey değildir, ancak kalite olmazsa yarış baştan KAYBEDİLMİŞTİR” sloganıyla son buldu.