Esnaf için 'Değişim, Dönüşüm ve Destek' planında sona gelindi. 20 milyon kişiyi ilgilendiren esnaf stratejisine göre Halkbank'ın kullandırdığı kredi limiti artırılacak.

Hükümetin, aileleri ve yanlarında çalışanlarıyla birlikte yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren esnaf kesimi için hazırladığı stratejisinin ayrıntıları ortaya çıktı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, 'Esnaf ve Sanatkar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Stratejisi', esnafın ayakta kalması için 7 öncelik ve 30 tedbirden oluşuyor.

KREDİ VADELERİ UZATILACAK

Stratejiye göre, esnafın öncelikle kredi ve finansman şartları iyileştirilecek. Bu kapsamda, Halkbank tarafından kullandırılan kredilere erişim artırılacak ve kredinin şartları iyileştirilecek. Kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısı da artırılacak. Kültürel ve sanatsal değeri olmasına rağmen kaybolmaya yüz tutmuş, dokumacılık, halıcılık, baston yapımı, cam üfleme, altın işleme, bakırcılık, ebru ve hat sanatı gibi meslekler de strateji kapsamında yeniden canlandırılacak. Maliye bu tür mesleklere çeşitli muafiyetler vererek destek sağlayacak.

Strateji ile esnaf ve sanatkarlar için 'vergi muaf esnaf belgesi' uygulaması getirilmesi planlanırken, Gelir Vergisi Tasarısı'nda yapılması planlanan düzenlemelerle, gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarların, basit usulde vergilendirilmesinin sağlanması hedefleniyor. Basit usulde vergilendirme ile esnafa, defter tutmama, geçici vergi ödememe, mal teslimi ile hizmet ifasında KDV istisnası gibi kolaylıklar sağlanacak.

Üniversiteler, esnaf ve sanatkarlara yönelik uyum kursları açacak. Esnafa, inovasyon, girişimcilik, marka, pazarlama, kurumsallaşma, finansman ve patent konularında da eğitim verilecek. Bu kapsamda, esnafın da verilen eğitimlerle e-ticaret yapması sağlanacak.

Son sözü Erdoğan söyleyecek

STRATEJİ ile esnaf kesimine yönelik vergi ve istihdam gibi yükümlülüklerin indirilmesi de hedeflenirken, Bakanlar Kurulu'nda bu düzenlemeler Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e takılmıştı. Stratejinin bu yöndeki hedefleri konusunda son sözü Başbakan Erdoğan söyleyecek.

AB fonlarından yararlanması sağlanacak

İŞİNİ kaybeden veya bırakan esnafa yönelik dönüşüm projeleri geliştirilecek. Bu esnafın tekrar ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Esnaf ve sanatkarlar için TOKİ imkanları ile sanayi siteleri kurulacak. Esnaf ve sanatkarların birleşerek güçbirliği oluşturması desteklenecek. Birleşme ile ölçek küçüklüğü nedeniyle mal ve hizmet üretimi, ürün geliştirme ve pazarlamada ortaya çıkan sorunlar giderilecek. Esnaf ve sanatkarlar, atölye ve ar-ge merkezlerini de ortak kullanacak. Esnaf ve sanatkarların kamu ihalelerine katılmaları için şartlar iyileştirilecek, AB programları konusunda bilgilendirilecek. Böylece, esnafın da AB fonlarından yararlanması sağlanacak.