Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK), tarafından organize edilen ‘İş’te Kadın’ konulu panel başladı. Panelde konuşan Ak Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği yolunda, kadınsız ilerlemenin mümkün olmayacağını söyledi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Meclis Salonu’nda düzenlenen panelle, Türkiye’de marka olmuş girişimci kadınlar bir araya getirildi. Kadının, iş yaşamında ve siyasette daha aktif hale gelmesini amaçlayan panelde, kadınlardaki girişimcilik ruhunu arttırmak ve onları motive etmek için, çeşitli bilgiler verildi. İki gün sürecek panelde, gönüllü girişimci kadınlara motivasyon ve girişimcilik eğitimi aktarılıyor.

Panelin açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, toplumun her alanında kadının etkin hale gelmesi için çalışacaklarını söyledi. Kurtul; “Kadın olarak, siyasetçi olacağız, girişimci olacağız ve anne olarak bunu öteki nesillere taşıyacağız. Kadın erkek ayrımı yapmadan, cinsel üstünlük ya da zayıflık teorileri kullanmadan, işbirlikçi yaklaşımla kendilerine güvenen çalışma anlayışıyla, kadınların ne kadar farklı yerde olacağını hepimiz göreceğiz” dedi.

Panelde konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk’ta, Türkiye’de ekonominin gelişmesi için eğitimli kadınların iş hayatına kazandırılması gerektiğini vurguladı. Balduk; “Avrupa Birliği ile kıyaslanmış bir sürü rakam var. Türkiye maalesef çok aşağılarda. Türkiye de ekonomiyi geliştirmek istiyorsak ve daha artırmak istiyorsak, zenginliği yaymak istiyorsak, Gayri Safi Milli Hasılayı ve üretimi artırmak istiyorsak, mutlak suretle kadınlarımızı eğitmeli ve iş hayatına katmalıyız. Çünkü eğitim almamış, az eğitim almış kadınlar iş hayatında kayıt dışı. Ama yüksek öğrenim yapan kadınlarımız iş hayatına katkı sağlıyorlar ve iyi görevlerde yer alıyorlar” diye konuştu.

Ak Parti Gaziantep Milletvekili ve Ak Parti Kadın Kolları Fatma Şahin ise Avrupa Birliği yolunda ilerlemenin kadınsız olmayacağını işaret etti. Şahin, siyasi hayattaki kadın sayısının da mutlak surette artması gerektiğini vurgulayarak; “Biz bu gün Avrupa Birliği yolculuğuna çıkmışsak ve ilerlemeye çalışıyorsak bu kadınsız olmaz. Bunun yolu kadını bütün karar alma mekanizmasına taşımadan geçer. Şimdi biz cumhuriyetin kuruluşunda Atatürk’ün meclisinde yüzde 4.4 ü yakalamış ve dünyaya örnek olmuş bir ülkeyken, neden 80 küsür yıl sonra yüzde 9’dayız. Bunun cevabını çok iyi görmemiz lazım. Parlamentoyu besleyen damarların tıkanık olduğunu görmemiz lazım. Parlamentoyu besleyen damarlara baktığımız zaman, en önemli şey, güçlü sivil toplumdur. Güçlü sivil toplumda, kadın sivil toplumun gücünü ben biliyorum. Parlamentoda yasa çıkarken nasıl mücadele edildiğini biliyorum. Ama biz artık kadın sivil toplum gücüyle beraber karma komisyonlarda, ticaret odasında, sanayi odasında güçlü odalarda da kadın gücünü görmek istiyoruz. Bunun önemi şu, yarın öbür gün, 2 sene sonra genel seçimlerde parlamentoya gittiğimiz zaman en önemli damarlardan biri bu. Güçlü sivil toplum, güçlü kadın harekâtının önünde hiçbir lider, hiçbir siyasal parti duramaz. Önce biz güçlü olarak gücümüze inanacağız ve bu mücadeleyi hedef olarak koyacağız” ifadelerini kullandı.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’ta genel seçimlerde kadınlar olarak mutlaka mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise geçmişten günümüze kadınların çok sıkıntı yaşadığını aile içi şiddete maruz kaldığını artık bunların aşılması gerektiğini belirtti. Tanılır, kadınları iş hayatına kazandırmak için de çalışmalarının sürdüğünü, hayata geçirdikleri Mikro Kredi projesi ile ticaret yapan ve üreten kadın sayısının her geçen gün arttığını kaydetti.

Daha sonra panele geçilerek, ‘kadının başarısı’, ‘kadının imzası’, ‘kadının gücü’ konulu oturumlarla iş yaşamında başarı göstermiş girişimci kadınlar, ticari yaşamlarında unutamadıkları anılarını konuklarla paylaştılar. Panel soru cevap bölümüyle tamamlanırken, Cumartesi günkü oturumlarda da kadınlarda motivasyon ve kadın girişimciliği eğitimi verilecek. (www.kanal46.com)