Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasında (KMTSO)  ''İhracatın Yıldızları'' ödül töreni düzenlendi.


Bakan Çağlayan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasında (KMTSO) düzenlenen ''İhracatın Yıldızları'' ödül töreninde, Türkiye'de reel faizin sıfır olduğu bir dönemi yaşadıklarını belirtti.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Faiz lobisinin canını acıttığımı hissediyorum. Yüksek faizden beslenenler, faiz lobisi ve Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesini istemeyenler benim konuşmalarımdan hiç memnun değiller. Ben çok üzüldüm sanki buna, Bilakis daha çok seviniyorum, demek ki doğru bir iş yapıyorum'' dedi.



Çağlayan, iş adamlarının yeni yatırım yapması için düşük faizli kredilere ihtiyacı olduğunu, bundan dolayı faizin düşmesini istediğini vurguladı.


Türkiye ekonomisinin artık eskisi gibi olmadığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
     ''Borçlanma süremiz, borçlanma vademiz oldukça düşük arkadaşlar. Ekonomi Bakanı olarak üretmenin, emeğin ne olduğunu bilen, haksız rekabetin ne olduğunu yaşayabilen bir insan olarak aldım bu kararı. Eğer almasam benden hesap sormanız gerekirdi. Hem bu dünyada hem öbür dünyada. Gerek tekstil gerek konfeksiyonda almış olduğumuz bu koruma önlemleri Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün önceki dönemlerde ne kadar haksız rekabete maruz kaldığının çok net bir göstergesidir.


Arkadaşlar beni Hans'ın, George'un istihdamı değil, Ali'nin, Veli'nin, Mehmet'in istihdamı ilgilendiriyor. Faiz lobisinin canını acıttığımı hissediyorum. Yüksek faizden beslenenler, faiz lobisi ve Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesini istemeyenler benim konuşmalarımdan hiç memnun değiller. Ben çok üzüldüm sanki buna. Bilakis daha çok seviniyorum, demek ki doğru bir iş yapıyorum.''


Çağlayan, ihracat hedeflerinin yakalanması için iş adamlarına yurt dışı fuarlara gidişlerde bakanlığının destek verdiğini hatırlattı.


Türkiye'nin 241 gümrük bölgesine mal sattığını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:
     ''Eğer Türkiye son 4 yılda küresel krizin başlamış olduğu dönemle beraber, sizlerle temaslar kurmasak sizlerle birlikte planlı programı seyahatler gerçekleştirmesek sizlerin yurt dışı fuarlardaki masraflarınızın yüzde 75'e kadarını benim Bakanlığım karşılamamış olsaydı biz bu ihracat rakamını yakalayamaz, ihracatımızda dünya konjonktürünün gidiş istikametinde maalesef kayıplarla karşı karşıya kalırdık. 4 yıllık pazar araştırmasının ihracatımıza getirdiği katkı 42 milyar dolardır. 241 gümrük bölgesine 20 binden fazla ürün çeşidiyle ihracat yapan ve ihracatının yüzde 90'ından fazlası sanayi üretimi olan bir ülkeyiz. İhracat yapmadığımız iki pazar var. Biri Mikronezya, diğeri Nauru'dur.''


Bir iş adamının ÇED raporu ilgili sorusunu cevaplandıran Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:
     ''ÇED konusunda işin birkaç boyutu var. ÇED'i veren bir taraf var. İlgili Bakanlığımız var. Ama oradaki bürokratlarımız, Allah'a şükürler olsun AB'den çok Avrupalı olanlar var. AB'nin sanayiciyi sıkmadığı kadar bizim bazı bürokratlarımız sizleri sıkıyorlar. Buna ben de isyan ediyorum. Başbakanımız bu konunun bizzat üzerinde duruyor. Elbette çevre çok önemli bizim için. Gerekeni yapacaklar. Bu ülke hepimizin. Ama bunların bazen sanayiciyi bezdirme ve boğma anlamına gelmemesi gerekiyor. Bundan dolayı aylardır bekleyen yatırım ve yatırımcılar var.''


Bakan Çağlayan, daha sonra ihracatta başarılı firmaların temsilcilerine plaketlerini verdi.


Programa, TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Beyazıt Kaçar, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Vali Şükrü Kocatepe, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve iş adamları katıldı. AA