Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ın Türkiye’ye göre bireysel, ticari ve kurumsal kredi anlamında daha yüksek bir kullanım oranı olduğunu bunun da yatırıma kullanıldığını söyledi.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 2015 yılının 32’inci son meclisini gerçekleştirdi. 2015 yılının değerlendirmesi ve 2016 yılından beklentilerin konuşulduğu toplantının açılışını yapan Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, “Eğer bizler kendi şirketlerimizi çok başarılı bir şekilde yürütürsek, zaten ülkenin ekonomisi de buna bağlı olarak daha ileri seviyeye gider. Vergi veren şirketler arttıkça, şirketlerin istihdamı arttıkça Türkiye daha zengin bir ülke haline gelecek. Devletin yapacağı işlerde hizmetler de, daha kolaylaşacak. Her zaman öncellikle eleştiriye kendimizden başlamak gerek diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


EKONOMİK ANLAMDA DEĞİŞİMLER OLDU


KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, “2015 yılı Türkiye için hareketli bir yıldı. Gerek dış politika gerekse iç politikada. Çok heyecanlı ve seçimlerin yaşandığı hareketliliğin olduğu bir yıldı. Ekonomik anlamda dünyada ve Türkiye'de değişimler oldu. 2 bu yana Fed'in faiz attıracağım deyip ertelediği artırım bu yılın sonunda gerçekleşti. 2008 dünya krizinden bu yana sürekli FED'in faiz düşürdüğü gözlemlenirken yaklaşık 10 yıldan bu yana faiz artırmayan politikasını değiştirip faiz arttırdı” dedi.


PARANIN UCUZ OLDUĞU DÖNEM KAPANDI


FED’in faiz artırımı ile birlikte paranın ucuz olduğu dönemin kapandığını belirten Karaküçük, “2016 yılı ve sonrasında paranın bu kadar ucuz olduğu dönem yavaş yavaş kapanmış olacak. Dünya’da Türkiye'de ve Kahramanmaraş’ta paranın ucuz olduğu dönemde ciddi, anlamda borçlanma yaşanmış” dedi


KAHRAMANMARAŞ YATIRIMA KREDİ KULLANIYOR


Karaküçük, şöyle konuştu: “Hem tüketim meyilli hem yatırım meyilline baktığımızda, Kahramanmaraş’ta kullanılan bireysel, ticari ve kurumsal kredilere göre Türkiye ortalamasında kullanılan ticari ve kurumsal kredileri göre daha yüksek. Kahramanmaraş kullandığı krediye üretime ve yatırma kullanıyor. Sadece tüketim harcamaları konusunda ileri noktada değiliz.


MEVDUAT MİKTARI DÜŞÜK


Ancak çıkan rakamları şunu gösteriyor ki maalesef Kahramanmaraş'ın Türkiye ortalamasına göre mevduat ve tasarruf miktarı düşük. Tasarruf miktarına göre de ciddi anlamda bir borçlanma var. Son 5 yılda mevduatımızı tasarrufumuz 2 kat arttırmışız, ama krediler 4 kat artmış. Tasarrufumuzun, öz kaynağımızın iki katı kadar borçlanmışız.


KUR RİSKİNE DİKKAT EDİLMELİ


Bu da borç yükü olan hem Türkiye'nin hem Kahramanmaraş'ın özel sektörün önümüzdeki dönemde daha dikkatli olması gerektiğini gösteriyor. Çünkü borçlanılan rakama baktığınız zaman oransal olarak da döviz cinsinden borçlanma görüyoruz. Bu da FED'in faiz artırımı ile birlikte eşittir kur riskini ve kur farkını getirecektir. Bunu da hep birlikte değerlendirmemiz gerekiyor.


ORTADOĞU HAREKETLİ


 2016 yılı ile birlikte başlayan dönemde daha dikkatli olmamız gerekir. Dünya Konjonktürü içinde bulunduğumuz Ortadoğu coğrafyası ekonomik hem de siyasi olarak hareketli. Son yıllarda ciddi bir hareket kazandı. Biz de bu anlamda bunları çok daha doğru değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.


KAHRAMANMARAŞ EKONOMİK VERİLERİ
Kahramanmaraş’ta açılan şirketler, Ocak-Kasım dönemleri itibariyle 2015 yılında bir önceki döneme göre %8,9 gerileme kaydetmiştir. Kapanan şirketler de aynı dönemde %35 oranında azalmıştır. 2015 yılında 1001 adet şirket tescil olurken, 253 şirket tasfiye olmuştur.


Yatırım teşvikleri belgeleri, Ocak-Ekim dönemleri itibariyle 2015 yılında bir önceki döneme göre %7,6 artışla 69 adede yükselmiş, yatırım tutarı bakımından ise 1,3 milyar TL’den 466 milyona gerilemiştir. Kahramanmaraş’ın ihracatı, 2014 yılında 2015’e aylık ortalama 73,1 milyon $’dan 65,3 milyona gerileyerek %11 değer kaybetmiş, Ocak-Kasım dönemleri itibariyle, 809 milyon $’dan 718 milyona düşmüştür.   Kahramanmaraş’ın ihracat yaptığı ülke sayısı 115’e ulaşmıştır. İhracatımızda İtalya 218 milyon $ ve %30 pay ile ilk sırayı alırken Mısır ve Almanya onu takip etmektedir. Siyasi gerginlik yaşanan Rusya ise şehrimiz ihracatında 2014’te 13 milyon, 2015’te 10 milyon $ ile yaklaşık %1,5 paya sahiptir. İstihdam son bir yıllık dönemde yaklaşık %5 artışla 131 bin kişiye ulaşmıştır.  


BAKANLIKLARA VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE RAPORLAR SUNULDU


Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Raporu hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal’a sunuldu.


Kahramanmaraş’ın çevre ve şehircilik sorunları ile çözüm önerileri konulu rapor ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu.


Metal mutfak eşyaları sektör raporu hazırlanarak Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na iletildi.


Metal mutfak eşyaları sektörü rekabet raporu hazırlanarak Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne iletildi.


İnşaat Sektör Raporu hazırlanarak ilgili kurumlara ve basın kuruluşlarına iletildi.


Ekonomik ve sosyal gelişimi ile yenilikçi sektörler ve dışa açılım politikasının havayolu ulaşımında stratejik öneminin arttığı Kahramanmaraş’ın kısa vadede çok kazançlı bir pazar haline geleceği vurgusu ile tüm uçak şirketlerinin yönetim kurulu başkanlarına mektup gönderildi”