Kahramanmaraş'lı ustalar 76. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda buluştu. Kahramanmaraş'tan Hollywood'a kadar giden çarıklar ve el yapımı sandıklar fuarda büyük ilgi gördü.

Kahramanmaraş'ta üç kuşaktan beri Osmanlı Çarıkları imalatı yapan Engizek Ailesi, İzmir Fuarı'nda ziyaretçilerle buluştu.

Çarıklarını tabakhane derilerinden yaptıklarını belirten çarık ustası Murat Engizek, "Tabaklanmış dana, camız, koyun ve oğlak derileri kullanıyoruz. Çarıkların hepsi elde dikiliyor. Artık moda haline de geldi ve günlük kullanmak için satın alan müşterilerimiz de var." dedi. Çarıklarının ününün Hollywood'a kadar uzandığını belirten Engizek, "Şimdiye kadar Truva, Büyük İskender, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi filmlere Maraş'tan çarık yolladık. Şu anda yeni çekilmekte olan 9. Kral Henrry filmi için de sipariş aldık." diye konuştu. Osmanlı çarıklarının ayakta terleme, mantar, kaşıntı ve nasır gibi problemleri kökten çözdüğünü söyleyen Murat Engizek, Osmanlı döneminde, turuncu çarıkları nişanlı kadınların, kırmızı çarıkları evlilerin siyah çarıkları ise dul bayanların giydiğini belirtti.


"GÖÇEBE HAYATTAN GELEN SANDIK KÜLTÜRÜ GÜNÜMÜZDE DE YAŞATILIYOR"

Sandık işlemeciliği sanatını dedelerinden devraldıklarını ifade eden sandık oyma ustası Hacı Mustafa Akbük, bu sanatın babadan oğula yöntemiyle eski çağlardan beri sürdürüldüğünü söyledi.

Akbük, sandık kültürünün göçebe hayattan kalan bir kültür olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu göçebe kültür günümüzde de devam ediyor. Kız çocukları da bir nevi göçebe sayılırlar. Çünkü gelin olduklarında göçerler yuvalarından, sandıklarıyla beraber" dedi. Normal büyüklükteki bir sandığın ortalama 20-25, küçük sandıkların ise 10 gün içinde yapıldığını belirten 20 yıllık ahşap oyma ustası Akbük, "Ekip halinde çalışıyoruz ve yaptığımız ürünlerin tamamı el işçiliği ile yapılıyor. Sanat gün geçtikçe değerini yitiriyor, ölüyor. Fakat bizim mesleğimizin geleceği parlak. Çünkü az olan şey değerli oluyor. Ben daha da kıymetleneceğini düşünüyorum. Yeni yetişen ustalar pek olmadığı için, bu işi şu an yapmakta olan ustalar ilerde daha da kıymetli olacak."

El oyması sandıklara yurtdışından da talep olduğunu, nakliye sorunu olduğu için yurtdışına sandık gönderemediklerini belirten Motif Ahşap Oyma'nın sahibi Akbük, tanıtım eksikliği nedeniyle seslerini yeterince duyuramadıklarını söyledi.

Fuardaki standları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın tahsis ettiğini belirten Akbük, "Bizler küçük firmalarız ve böyle fuarlara katılmanın maliyeti büyük. Bizlere böyle ücretsiz yer tahsis etmeleri, bizleri rahatlatıyor" dedi. Ürünlere olan talepten memnun olduklarını ifade eden ahşap oyma ustası Akbük, sandıkların fiyatının 200 ile bin YTL, mücevher kutularının ise 25-30 YTL arasında değiştiğini söyledi.