Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi, Kurtuluş Savaşı'nda kahramanlık destanı yazan Kahramanmaraş'ın aynı kahramanlık örneğini ekonomide de gösterdiğini söyledi.

Burakgazi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortak meclis toplantısında yaptığı konuşmada, son 10 yılda Türkiye'nin ekonomisinin çok büyüyerek geliştiğini, Kahramanmaraş'ın da bu gelişime ayak uydurduğuna ifade etti.

Büyüme trendindeki Türkiye'de bir çok sektörlerin çıktığını ve bu sektörlerle dünya pazarlarına açıldığına işaret eden Burakgazi, Türkiye'nin ve illerin gelişmişlik düzeyine bakıldığında Kahramanmaraş'ın kendi payında çok fazla ilerlediğini kaydetti.

Türkiye'nin yakaladığı ekonomik gelişmenin kent ekonomisinin kent nüfus ortalamasının parametrelerine bakıldığında Kahramanmaraş'ın açık ara önde gittiğini ifade eden Burakgazi şöyle konuştu:

"Biz KMTso ile bir ilişki kurduk. Biz kurumlar arası bu ilişkiyi bir ekonomik çıkar ilişkisi temeli üzerine oturtmak istiyoruz. Her iki kentin memnun olacağı ölçülerde bir ilişkiye dönüşsün istiyoruz. Kahramanmaraş yurt dışına yaptığı ihracatların hemen hemen hepsini Mersin'den gönderiyor. Bunun dışında karşılıklı etkileşim içinde olduğumuz turizm işimiz var. Özellikle Kahramanmaraş'ın çok ziyaret ettiği bir bölgeyiz. "

Kahramanmaraş'ın bölgede hinterlandıyla çok önemli bir konuma sahip şehir olduğunu anlatan Burakgazi, "Kahramanmaraş ekonomi ve sanayisiyle çok dikkat çekici bir durumda. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda şanlı ve kahramanca bir direniş gösteren bu kent, şu anda aynı direnişi ve başarıyı sanayide de gösteriyor. Bu ülkenin bir bireyi olarak bundan çok gurur duyuyorum" dedi.

Kahramanmaraş'ta ortaya çıkan mozaiklerin dünyada ses getirecek bir alan olduğunu belirten Burakgazi, şöyle konuştu:

"Kahramanmaraş'ta bir çok tarihi ve turistik güzelliklerin yanında benim ilk defa gördüğüm bir mozaik alanı var. Bu mozaikler dünyada ses getirecek bir alandır. Bu değerlerin uluslararası arenada bir marka haline gelmelidir. Bir farklı zenginlik Uludaz Dağı yani uğur böceklerinin olduğu dağ. Burası muhteşem bir yer. Bütün kadınlar böceklerden korkarlar ama bütün kadınlar bir böceği gördü mü çok severler. Bu da uğur böceğidir. Umarım bu güzelliğiniz Türkiye'de ve uluslararası kamu Oyunda duyulur. "

KMTso Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu ise iki kentin ortak hareketinin önemine değinerek, doğru adımlar atıldığında iki şehrin yapamayacağı başarının olamayacağını söyledi.

İstanbul'un artık bir kongre ve finans merkezi olacağını sanayi ve ticaretin bir yere taşınacağını belirten Balcıoğlu, Marmara ve Ege Bölgesi'nin artık sanayi alanında dolduğunu ticaretin yeni merkezinin Akdeniz Bölgesi olması gerektiğini vurguladı.

Bölgede artık ticaretin çok ciddi algılandığını kaydeden Balcıoğlu, şunları söyledi:

"Mersin, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya bu bölgede ticareti bilen, sanayi kültür olan, hava alanı, limanı olan, işletmeciliği ve dünyayı iyi bilen insanlar var. Eğer biz doğru adım atabilirsek birlikte güç gösterebilirsek bunu başarabiliriz. Şöyle bir hayal edin; sıfır rakımdan 500-600 rakıma kadar Mersin'de her şey var. 500-600 rakımdan sonra bin 900 rakıma kadar Kahramanmaraş'ta her şey yapılır. Kahramanmaraş ve Mersin birbirini tamamlayabilen, bir biriyle entegre olabilecek, birbirine güç katacak iki önemli şehirdir. "

KMTso'da gerçekleştirilen ortak meclis toplantısına MTso Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile iki şehrin meclis üyeleri katıldı. Daha sonra kentin tarihi ve turistik yerlerini gezen konuklar, dondurma şova da katıldı.