Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Genel Merkezi, faaliyette olan Kahramanmaraş Ziraat Odasını kapatma kararı aldı.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi (TZOB), faaliyette olan Kahramanmaraş Ziraat Odası'nı kapatma kararı aldı. Kapatma kararına tepki gösteren Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, TZOB’nun kanuna aykırı hareket ettiğini belirterek, hukuki mücadele vereceklerini açıkladı.
Kahramanmaraş’ın büyük şehir olmasının ardından TZOB’un mevcut oda yönetimini fes ederek kapatma kararı aldığını söyleyen Topçuoğlu, genel merkez tarafından oluşturulacak yeni yönetimle büyük şehir ziraat odasının yeniden kurulacağını kaydetti. Büyük Şehir yasası uygulanan diğer illerde Merkez ilçeye hizmet eden odanın, o ilçe sınırları içerisinde kurulan ilçenin ismiyle değiştirilerek hizmetine devam ettiğini hatırlatan Topçuoğlu, "Oluşan bir odanın kapatılması için birliğin yapacağı denetimler sonucunda faaliyetinin bulunmadığı ve bölgesindeki tarım potansiyelinin yetersizliği yada çiftçi sayısının azlığı nedeniyle bu kanunda gösterilen hizmetler yeterince yerine getirilemediği tespit edilen oda, birlik yönetim kurulunun gerekçeli kakarının odaya yahut mahalli mülki amirliğe tebliği tarihi itibariyle kapatılır denilmektedir. Bu şartların hiç biri oluşmadığından 1964 yılından bu yana faaliyette olan bu odanın kapatılması kanuna aykırıdır." diye konuştu.
TZOB’un aldığı kararın kanuna aykırı olduğunu ifade eden Topçuoğlu, 4 yıllığına seçilen delegelerin haklarının gasp edildiğini iddia etti. Çiftçilerin bir odanın kurucular kurulunda yer alabilmesi için en az bir yıl geçmesi gerektiğini anımsatan Topçuoğlu şöyle konuştu: "Mevcut Kahramanmaraş Ziraat Odasını temsil eden delegelerin hakları ihlal edilerek, kanuna aykırı olarak bir-iki günlük çiftçi kaydıyla TZOB bu yeni üyelere yeniden oda kurma yetkisi vermektedir. Buda kanuna aykırıdır. Faaliyette olan Kahramanmaraş Ziraat Odasının yukarıda da belirttiğimiz gibi oluşturulan Onikişubat ve Dulkadiroğlu Ilçe sınırları içerisinde kalan çiftçilere hizmet götürmektedir. Büyükşehir yasası uygulanan illerimizde Kahramanmaraş Ziraat Odasına uygulanan bu yöntem hiçbir ilde uygulanmamıştır. Tamamen keyfi bir uygulamadır. Çiftçilerimize uzun süredir hizmet eden bu odanın kanuna aykırı olarak kapatılmasını sizin takdirlerinize ve kanuni haklarımızı sonuna kadar siz değerli çiftlerin adına arayacağımı bildiririm."


CİHAN