Makine Mühendisleri Odası üyeleri MMO Kahramanmaraş Şubesi tarafından verilen iftar yemeğinde bir araya geldi.


Kahramanmaraş’ta görev yapan makine mühendisleri, Makine Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilciliği’nin geleneksel iftarında bir araya geldi. İftar yemeğinde mesleğinde 50 yılını dolduran Hacı Halil Özal ve 25,35,40,ve 50 yılını makine mühendislerine plaket verildi.


Kahramanmaraş Ramada Otel’de düzenlenen iftar yemeğinin açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilcisi Hacı Ali Özal, meslektaşlarına katılımlarından dolayı teşekkür etti. Mühendislerin son günlerde sıkıntı yaşadığını kaydeden Özal, “Aslında biz mühendisler olarak bugünlerde çok problemli ve sıkıntılı günler yaşıyoruz. Mühendislik mesleği, sanki bakkaldan alınıp satılır hale getirilmek isteniyor. Ne bir yönetim ne de bir denetim ne bilimsel kurallar gözetiliyor. Her şey ayaklar altına alınmak isteniyor.


Yetkili asansör muayene kuruluşu Makine Mühendisleri Odası tarafından kırmızı etiket’le işaretlenen asansörlerin bir an önce eksiklerinin giderilerek güvenli hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Özal bina ve sitelerde bulunan asansörlere yönelik yapılan kontrollerde ortaya çıkan tablonun ürkütücü boyutta olduğu anlaşıldı. Yapılan kontrollerde asansörlerin neredeyse yüzde 70’e yakın kısmının can ve mal güvenliği açısından büyük bir tehlike oluşturduğu belirlendi.


Bilindiği üzere 2012 yılında çıkarılan asansör işletme ve bakım yönetmeliği çerçevesinde, asansörlerin yıllık kontrollerinin yapılması zorunlu haline getirilmişti. Mevzuata göre; asansörlerin bakım ve güvenliğinden birinci derecede bina sahipleri ve bina yöneticileri sorumlu iken ikinci derecede sorumluluğun ise belediyelerde olduğu açıkça belirtiliyor. Bu yüzden asansörlerin periyodik kontrollerinin yerine getirilmesi için belediyelerin, bir muayene kuruluşu ile protokol imzalamaları ve asansör kontrollerinin yerine getirilmesini sağlamaları gerekiyor.


Makine Mühendisleri Odası’nın Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdiği asansör denetimleri tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Apartman ve site gibi sivil binaların yer aldığı Kahramanmaraş’ta 550’e yakın asansörün kontrol ve incelenirken Hepsinin can ve mal güvenliği açısından her an kaza oluşturabilecek ‘tehlike’ işareti olan ‘kırmızı etiket’le işaretlendi.


Makine Mühendisler Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hacı Ali Özal, site ve apartmanlarda konunun çözümü hususunda Kat Mülkiyeti Kanununun ilgili maddesinin bağlayıcı olduğunu belirterek, “Kat Malikleri söz konusu asansör giderlerine eşit olarak katılmakla yükümlüdür. Kat Mülkiyeti Kanunu hakkında bilgi sahibi olmadığından ya da başka yorumlamalardan dolayı birçok farklı uygulamalarda bulunulmuştur. Kat maliklerine bu giderlerin eşit olarak değil de farklı şekilde pay edilmesi veya eşit olarak pay edilmesi apartman sakinleri arasında tartışmalara neden olmaktadır. Ancak kanun açıktır ve uygulama kanuna göre yapılacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.


KIRMIZI ETİKET NE ANLAMA GELİYOR


Asansörlerde kontroller sonucunda 3 çeşit etiketlenme yapılmaktadır. Bunlar kırmızı, sarı ve yeşil. Trafik lambalarını andıran bir uyarı sistemi gibi düşünüldüğünde; Kırmızı etiketler, asansörün tehlikeli olduğunu, güvenli olmadığını ifade ederken Sarı etiket, eksiklikler giderildikten sonra asansörün güvenli bir şekilde kullanılabileceğini, Yeşil etiket ise, güvenli olduğunu ifade etmektedir. Vatandaşlar, kırmızı etiketli asansör gördüklerinde kesinlikle binmemeli. Asansörde kırmızı etiket almış bina sahipleri ve bina yöneticileri, eksiklikleri kısa sürede giderip yeşile döndürmelidir.


Daha sonra söz alan Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı vekili Gürhan Ülgey, geleneksel hale gelen iftar toplantısında bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.


Ülgey Konuşmasına devamına şunları ifade En çok birlikte olmamız gereken zamanda böyle bir geceyi düzenlediği için başta il temsilcimiz Hacı ali bey ve tüm yürütme kuruluna ve çalışan personelimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.”Mesleğimize şöyle baktığımız zaman gerçekten çok sayıda genç meslek taşlar yetişmenin mutluğu içerisindeyiz dedi.


daha sonra ise meslekte 25,35,40,50 yılını dolduran makine mühendislerine plaket verildi. Mesleğinde 50 yılını dolduran Makine Mühendisler Odası Kahramanmaraş ile temsilcisi Hacı Ali Özal’ plaketini Gaziantep Makine Mühendisler Odası başkanvekili Gürcan Ulgey takdim etti. Ulgey, Kahramanmaraş’ta olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “İnsanları mutlu eden şeylerin başında sevdiği kişilerle beraber olabilmek gelir. Ben burada sevdiğim ve sevildiğimi bildiğimi insanların arasındayım” Hacı Ali abi hem Belediye başkanlığı döneminde hem de mühendisler odasında görevi sırasında yaptığı hizmetlerle örnek kişi olmuştur. İnşallah meslekte 100. yıl ödülünü vermekte bize nasip olur” dedi.


Pogroma Kahramanmaraş il Müftüsü Muhammet Gevher, İnşaat Mühendisler Odası başkanı Hanifi Topdaş, Orman Mühendisleri Odası başkanı Ayşe Başdoğan, Jeofizik Mühendisleri Odası başkanı Şükrü Kayıran, Ziraat Mühendisleri Odası başkanı  Mehmet Geyik, Jeoloji Mühendisleri Odası başkanı Mehmet Kuruçay, Muhasebeciler Odası başkanı Arif Şen katıldı.