Kahramanmaraş'taki fabrikalar yeni yılda işçi çıkarmaya hazırlanıyor!..5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın öngördüğü "sigorta primi işveren hissesi desteği"nde uygulama süresi 31 Aralık’ta sona eriyor.


Uygulamadan yararlanan Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 49 ilde ticaret odaları, sanayi odaları, diğer iş örgütleri, KOBİ'ler, yatırımcılar tedirgin.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Uygulamanın uzatılması konusunda çabalarımız devam ediyor. Özellikle KOBİ'lerden çok talep geliyor" dedi.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik mevzuatı çıktığı, eski mevzuattan kaynaklanan bazı desteklerin de birkaç kez zaten uzatıldığı için yeni bir uzatmaya sıcak bakmıyor. Bakan Çağlayan, son olarak CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu'nun verdiği yazılı soru önergesine cevabında, yeni teşvik sisteminin 19 Haziran'da yürürlüğe girdiğini hatırlattı ve gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi işveren hissesi desteği, bedelsiz yatırım yeri tahsisi ve enerji desteği olmak üzere 4 farklı destek unsuru olan eski teşvik sisteminin 31 Aralık'ta sona ereceğini, süre uzatımı olmayacağını söyledi.


2009 yılında uzatılmıştı


5084 sayılı teşvik yasası 2004 yılında çıkarılmıştı. 28 Ocak 2009'da kabul edilen 5951 sayılı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"da yer alan 10 madde ile 49 il ve 2 ilçede 2004 yılından beri uygulanmakta olan 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Kanununda yer alan sigorta primi işveren hissesi desteği yararlanma süresi 5084 sayılı yasadan yararlanan tüm işyerleri için 2012 yılına kadar uzatılmıştı. Bu süre bir hafta sonra 31 Aralık 2012 itibariyle doluyor.


Büyük tazminat yükü korkutuyor


Süresi uzatılan istihdam teşviki kapsamında istihdam edilen kişi sayısı 766 bin. Uzatma olmaması halinde bu kadar sayıda çalışanın tamamı olmasa da önemli bir kısmının işten çıkarılacağı, işsiz kalacağı beklentisi var.


KARAKÜÇÜK: TEŞVİK YASASI 3 YIL DAHA DEVAM ETSİN…


Öte yandan; Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Kemal Karaküçük, Doğu ve Güney Doğu bölgelerinde, Suriye’den dolayı zarar gören illerde, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın 3 yıl daha uzatılmasını istedi.


Başkan Karaküçük, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “5084 Sayılı Teşvik Yasasıyla, Kahramanmaraş’ta, 2005 yılı itibariyle 46 bin olan kayıtlı istihdam sayısı, 2012 yılı itibariyle 110 bine ulaştı. Burada, 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde tüm kazanımların ve tüm çalışmaların sonucunda gelinmiş olan sosyal güvenlik rakamlarında, son teşvik yasasıyla birlikte son 7 yıl içerisinde yüzde 150 artış sağlandı. Türkiye’de ve dünyada en büyük ekonomik gelişmişlik kriteri olan işsizlik oranı Türkiye’de yüzde 12’lerden, yüzde 8,8’lere kadar indi.


Şu anda uygulanan bu teşvik politikasının, bilhassa Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ve bizim gibi az gelişmiş şehirlerde doğru bir reçete olduğuna inanıyorum. Bu reçetenin devam etmesini arzu ediyoruz.


Bununla birlikte özellikle, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde, Suriye’deki sınır ticaretinden dolayı zarar gören sanayicilerimiz ve işadamlarımız var. En azından şu anda Suriyeli mültecilere bir sığınma kampı oluşturulduğu gibi, ekonomik olarak zarar gören bizler için de, Suriye ile sınırı olan, sınır ticareti yapan ve bundan zarar gören bu illerde en azından 3 yıl daha, 5084 sayılı teşvik yasasının uzatılmasını istiyoruz.”


Teşvik Yasası ile bölgelerin yeşerdiğini, hayat bulduğunu belirten Karaküçük, “Bu gelinen tedavinin yarıda bırakılmasını istemiyoruz. Burada, Malatya, Adıyaman, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi illerimiz Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı ciddi zarar gördü. Oradaki pazarlarımızı kaybettik. Bu teşvik, bize merhem oldu. Bu yüzden teşvikin, bu 49 ilin tamamında mümkün değilse bile Suriye’den dolayı zarar gören bizler için 5084 sayılı yasanın 3 yıl daha devam etmesini arzu ediyoruz. Maliye Bakanımızın ve Sayın Başbakanımızın, bu konuda destek ve himmetlerini arzu ediyoruz.” dedi.


Bu yılın sonunda, kaldırılması düşünülen pamuk ipliğindeki koruma önlemiyle ilgili olarak da KATSO Başkanı Kemal Karaküçük şunları söyledi: “31 Aralık itibariyle pamuk ipliğindeki koruma önlemini kaldırılıyor. Biz, pamuk ipliğinde koruma önleminin kaldırılması durumunda işsizlikte en büyük istihdam deposu olan tekstil sanayiinin büyük bir zarar göreceğini düşünüyoruz. Biz sonuçta Türk sanayisi, Türk sermayesi, Türk işçisi, Türk Malı anlayışını tekrar canlandırarak, Türk Devleti’nin, bunu korumasını arzu ediyoruz.” (www.kanal46.com)