Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, ilin geleceğini düşündüklerini, öncelikli olarak işlerinin tüccar ve sanayici iş adamlarının önünü açmak olduğunu belirtti. Büyük umutlar bağlanan çalıştaylardan şu ana kadar beklenen ve umulan gelişmelerin sağlanamadığını öne süren Karaküçük; “Ne yazık ki Kahramanmaraş’taki siyasi iradenin yetersiz kaldığı görülüyor” dedi.


KATSO Başkanı Kemal Karaküçük, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile bu sabah oda binasında biraraya gelerek, göreve gelmesinin üzerinden geçen 16 aylık zaman zarfında ilin geleceği için her alanda projeler ürettiklerini belirtti. Karaküçük, şehrin geleceği ile ilgili yapılması gereken altyapı projeleri hazırladıklarını belirtti.


Karaküçük, bu doğrultuda özelikle iş yapmak isteyip de iş yeri açamayanlar için elektrik, su kira parası ödemeden150 metrekareile500 metrekarearasında dükkan tahsis edeceklerini söyledi. Karaküçük, tahsis edilecek bu dükkanlar için 8 milyon avroluk bir proje hazırladıklarını ve kısa sürede faaliyete geçireceklerini söyledi. Piyasanın çok vahşi bir pazarlama ve çok vahşi bir rekabet ortamına sahip olduğunu ifade eden Karaküçük, üyelerinin böyle bir ortamda rekabet edebilmeleri için fuarlarla ve ihtiyaç duydukları alanlarda yardımcı olduklarını vurguladı.


GARANTİ KREDİ FONU VE TSE'NİN ŞUBELERİ KAHRAMANMARAŞ'TA


Karaküçük, KOBİ ölçeğinde ve daha küçük firmaların ihtiyaç duydukları kredi için Kredi Garanti Fonu'nun bir şubesini KATSO'ya açtıklarını belirtti. Karaküçük, bu imkandan yararlanmak isteyen 83 firmadan 57 tanesinin ihtiyacını karşıladıklarını ve 12.7 milyon kefalet sağladıklarını belirtti. Ayrıca, TSE için Kahramanmaraşlıları Gaziantep'e gitmekten kurtardıklarını belirten Karaküçük, TSE'nn bir şubesini de Ticaret Sanayi Odası'na açtıklarını belirtti.


"ÇALIŞTAYLARDA YETERİ KADAR DESTEK GÖREMEDİK"


Özellikle çalıştaylarla Kahramanmaraş ve sanayisinin önünü açmaya çalıştıklarını ifade eden Kemal Karaküçük, sanayiden enerjiye, turizmden çevre ve şehirciliğe kadar hemen her alanda proje ürettiklerini belirtti. Kahramanmaraşlı ilgililerden yeteri kadar ilgi görmediklerini belirten Karaküçük, bu konuda kamu vicdanı olarak rahat olduklarını söyledi.


KARAKÜÇÜK’ÜN SÖZLERİNDEN KONU BAŞLIKLARI:


Önceliğimiz üyelerimiz;


“KATSO olarak bizim asli görevimiz üyelerimize yatırım imkanı oluşturacak projelerdir. Bunlara odaklanırken her yeni yatırım ve üretimin toplumsal kalkınma ve refahı artıracağını da biliyor, üretim ve ihracata büyük önem veriyoruz.


**


TSE şubesi faaliyette


Kurumsallaşma büyük önem arz ediyor, TSE için küçük bir evrak sebebiyle geçmişte Ankara'ya gidiliyordu. Şimdi tam yetkili şube haline geldik ve artık bu iş için Ankara'nın kapısını çalmıyoruz.


**


Teknokent gelecekte büyük önem arz edecek


Üniversite bünyesinde kurulan Teknokent, yeni fikir ve projeler için önemli bir kaynak olacaktır.


Yeni ve farklı fikirleri olan, proje üreten insanlarla sanayicileri buluşturmayı hedefledik.


KATSO olarak buna % 10 nispetinde ortak olduk. Gelecekte güzel proje ve fikirlerin çıkacağına inanıyor ve destekliyoruz.


**


Sektörel tanıtıma büyük önem veriyoruz


KATSO olarak şehrimizin tek Televizyonu Aksu TV'de Kahramanmaraş'ta öne çıkmamış, farklı alanlarda yatırımları olan KOBİ ölçekli ve bu ölçeğe yakın firmaları öne çıkartarak, tanıtılmasına katkı yapıyoruz. Hem firma ve ürettikleri tanıtılırken hem de Kahramanmaraş'ın tanıtımı hedefleniyor.


**


Çalıştaylara katıldık, önerilerimizi sunduk


Kahramanmaraş'ta Bakanların katılımıyla farklı zamanlarda çalıştaylar tertip edildi. KATSO olarak, hem kurumsal anlamda ve hem de şahsen ben büyük önem verdim. Şehre gelen Bakanın faaliyet alanına göre şehrin sorunlarını içeren sunumlar yaptık.


Önerilerimizi ortaya koyduk. Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. İcracı olan siyasi iktidardır. Siyasi iktidar Türkiye'yi şaha kaldırdı. Başka şehirlerde hayat bulan projeleri bizlerde şehrimiz adına istedik, talep ettik. İstemek ve talep etmek bizim işimiz, bu talepleri dikkate alarak hizmete dünüştürmek iktidarın işi.


**


Toplum olarak hayal kırıklığı yaşadık


Kahramanmaraş'ta 7-8 çalıştay yapıldı, sizlerde bu çalıştaylar ile ilgili yazılar yazdınız, haberler yaptınız. Biz vatandaşlar çalıştaylardan beklentimiz büyüktü. Sizlerde yazılarınızda bunları ifade ettiniz. Şu anda yapılan bu çalıştaylardan dolayı ortaya çıkan somut bir yatırım ya da proje yok.


Kaldı ki çalıştayların bu güne kadar sonuç bildirgeleri bile kamuoyu ile paylaşılmadı. Şimdi toplum olarak bu bizde bir hayal kırıklığı oluşturdu. Nitekim bunu yansıtan yazan arkadaşlarınız var aramızda. Ama her şeye rağmen şehrimizin gelişmesi ve gelecekte çocuklarımıza daha güzel bir şehir bırakabilmek içinde bunları söyleyeceğiz.


**


Tomsuklu imar planına işlendi


Kahramanmaraş'ta gelecek yıllarda yapılacak tesisler için şu an itibariyle bile arsa sıkıntısı yaşıyoruz. Mevcut tek OSB'mizde yer yok. Şehirde yeni teşvik yasası ile birlikte sanayici de yeni yatırım yapma arzusu oluştu. Biz 5. bölgedeyiz. Ancak OSB'ye yatırım 6. bölge kategorisinden değerlendiriliyor.


Hazır bir OSB alanımız daha önceden tamamlanmış olsaydı şimdi yatırımlar yapılırdı.


Yeni teşvik sistemine göre 2013 yılına kadar yatırımların bitmiş olması isteniyor. Tomsuklu'yu biz gelecek için talep ediyor ve istiyoruz. Hemen verilse bile yatırım için bir kaç yıla ihtiyaç var.


Tomsuklu bölgesinde istediğimiz alan 26 bin dönüm. Ancak 5 bin dönümlük farklı ve hazır bir alan var. Bu alan ile ilgili askeri yada başka bir sıkıntı yok. Bu alan için bir çalışma yaptık. Kuruluşumuzu tamamladık. buna göre % 50 KMTSO,


% 25 İGM, % 25 Kahramanmaraş belediyesi ortak oldu. Toplantılar tamamlandı, kararlar alındı. Valimiz Sayın Şükrü Kocatepe'nin yazacağı üst yazı ile Bakanlığa başvuru yapılacak. Bunun yakın zamanda neticeleneceğini ümit ediyorum.


Öte yandan Islah OSB ile ilgili bütün hazırlığımızı bitirdik. İlgili kararlar alındı ve başvurumuzu yaptık. Bakanlık izni çıktıktan sonra gerekli alt yapı çalışmalarına başlanılacak.


**


1600 dönüme Serbest Bölge talebimiz var


Tomsuklu Bölgesinin hemen yanı başında Seyrantepe köyü yakınlarında 1600 dönüm alan üzerine serbest bölge kurulması için çalışıyoruz. Ticaretin gelişmesi, ihracatın artması için buna ihtiyacımız var. Hükümetin


ortaya koyduğu 2023 Vizyonuna Kahramanmaraş'ın da ulaşabilmesi için bu şarttır. Kaldı ki 2023 yılına kadar 5 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu hedefi yakalayabilmemiz için serbest bölge önemli bir ayaktır.


**


Narlı bölgesine Uluslarası Hava limanı


Kahramanmaraş'ın sanayi gelişimi ve bir çok önemli sebepler, bizleri büyük bir havaalanına yönlendiriyor.


Karabıyıklı köyü üzerinde6000 metreuzunluğunda pist yapımına uygun bir plato mevcut. Burasının hava alanı yapılması yönünde Ulaştırma Çalıştayında önerimizi ortaya koyduk. Sayın Bakan buna pek sıcak bakmadı.


Ancak Kahramanmaraş çevre düzeni imar planına biz bunu yazdırdık. Gelecek yıllarda bunun gerçekleşeceğini umut ediyorum.


 **


Ve İş geliştirme merkezi


Kendinize güveniyor ve ben şu konuda başarılı olurum diye özgüveniniz var ise ve sermayeniz yok ise biz bu girişimciler için İş geliştirme merkezi kuruyoruz. Mevcut OSB içinde bunu planladık. 35 işlik olarak planladığımız bu bina da parlak fikir ve projesi olan insanlara yer vereceğiz. Orada üretim yapacaklar, sermaye biriktirecekler. Elektrik, su gibi giderlerini biz karşılayacağız ve 5 yıl oturma izni vereceğiz.


Başarılı olanlar 5 yıl sonunda kendi işletmelerini başka yerlerde kurabilirler. Bu konuda farklı krediler de var. Biz bu girişimcilerimize de her türlü desteği sağlayacağız.”