Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) İnşaat Komitesi işadamları, ihracatı geliştirmek ve komşu ülkelerle ticareti artırmak için gittikleri kuzey ırak'tan umutlu döndü.


KALİDA Üyesi İşadamları Bölgesel Kürt yönetimi içinde yer alan Erbil, Duhok, Zaho’da yatırım ve ticaret fırsatlarını araştırma imkânı buldu.  Erbil’de TIBIA işadamları derneğinin davetlisi olarak araştırmalar yapan heyette işadamlarının bir kısmı iş bağlantısı kurmayı başardı. Üç günlük gezide Erbil, Duhok, Zaho da çeşitli bağlantılar ve iş temasları kuran işadamları bu tür gezilerin ayda bir çeşitli ülkelere yapılmasının ihracatın gelişmesi ve arttırılmasında faydalı olacağı görüşünü belirttiler.


KALİDA İnşaat Komitesi Başkanı İbrahim ÇAKMAK," Almanya’dan sonra en fazla ihracatımız olan Irak, çeşitli avantajlarıyla geç fark ettiğimiz bir pazar. Kuzey Irak yönetimi yeni dönem için bölgesi için 31.7 milyar dolar yatırımlar için para ayrılmış ve Türk müteahhitlere güven duyuluyor. Ticari ilişkilerimizin Erbil ve Kahramanmaraşlı iş adamlarının gayretleriyle önemli bir mesafe kaydedeceğine inanıyoruz. Bölge, Türk işadamları için kaçırılmayacak büyük fırsatlar sunuyor. Biz de işadamlarımızı bu konuda yönlendiriyoruz." dedi.


Kalkınmanın hamlesini yakalayan bölgenin güvenli olduğunu belirten Başkan Çakmak, Türkiye’de inşaat sektöründe ekonomik daralmanın yaşandığı bu günlerde Irak'ta yüksek müşteri potansiyeli bulunduğunu ifade etti.


Keşif amaçlı yapılan gezinin meyvelerini almak için ilerleyen aylarda daha çok işadamı ile bölgeye yatırım ve ticaret için geleceklerini aktaran Çakmak, Kahramanmaraşlı iş adamlarının büyüyebilmesi için Irak'a gitmeleri tavsiyesinde bulundu.


Kuzey Irak’ın en büyük gelirinin (% 85) ham petrol ve doğal gaz olduğuna değinen KALİDA Genel Sekreteri Mahir Keçe, “Dünya’nın en pahalı akaryakıtını kullanan ülkeyiz. Aynı zamanda Dünyanın en fazla enerji üreten coğrafyasındayız. Türkiye’nin ithalatı 236 milyar dolar, ihracatı 152 milyar dolar. Cari açığı oluşturan temel neden ise enerji.  Kuzey Irak Yönetimi ile yapılan görüşmeler ticaretimizi olumlu etkileyecek. Sınırda gümrükte bekleyen araçlar 20 kilometre kuyruk oluşturuyor. İvedilikle 2 sınır kapısı daha açılmalı.”dedi. Erbil’den her gün uçak seferleri olduğuna değinen Genel Sekreter Keçe, “Yeni bir Dubai inşa ediliyor. Çok sayıda ülkemizden inşaat firması burada iş yapıyor. Kanunlar yeni oluştuğu için sıkıntılar yaşanmış, ama her şeyde Türkiye’den esinlenmeye çalışıyorlar. Erbil, 2014 yılında turizm başkenti ilan edildi. Otellerle ve alışveriş merkezleri ile göz kamaştıran bu şehrin Türkiye’den alacağı çok şey var.”dedi.