Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DASİFED) Nisan ayı yönetim kurulu toplantısı, İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İSSİAD) ev sahipliğinde Hatay'ın İskenderun ilçesinde yapıldı.

Toplantıda, küçük işletmelerin finans sorunu, Irak pazarı, Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş Kalkınma Ajansı’nın faaliyete geçirilmesi gibi konular tartışılarak bölgenin ekonomik sorunları ele alındı.

Federasyona bağlı Adana, Mersin, Hatay, İskenderun ve Ceyhan sanayici ve iş adamı derneklerinin başkanlarının katıldığı ve bölgenin ekonomik sorunlarının tartışıldığı toplantının açılış konuşmasını ev sahibi olarak İSSİAD Başkanı Recep Atakaş yaptı. Atakaş, seçimlerin sona ermesiyle birlikte ekonomideki gelişmelerin ön plana çıkmasını ve sorunlara kısa sürede çözüm bulunmasını beklediklerini söyledi.

DASİFED Başkanı Süleyman Onatça ise kriz döneminde işadamlarının finans sorunu yaşadığını, bankaların ağırlaştırdıkları şartlarını son dönemde biraz gevşettiğini belirterek küçük işletmelerin finansal destek isterken kefil bulmada sıkıntı içine girdiğini söyledi.

Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bazı illerde Kredi Garanti Fonunu (KGF) oluşturduğunu ve bu kuruluşun asli görevinin küçük işletmelere bankalardan kredi alırken kefil olmak olduğunu anlatan Onatça, “Adana’da Sanayi Odası içinde Kredi Garanti Fonu bulunuyor. Ancak bu bizim bölgemizdeki iller içinde tek garanti fonu. DASİFED bünyesindeki derneklerimiz üyelerini bu kuruluş hakkında bilgilendirmeli. Kuruluşlara doğrudan finans desteği sağlamayan Kredi Garanti Fonu da kendini anlatmak istiyor. Burayla işbirliği yapılarak kefillik isteyen KOBİ’lere yardımcı olunabilir. Kriz döneminde küçük işletmelerin bu fonun şemsiyesi altında kredi alması çok önemli. Bu fona 60 milyon TL bir kaynak aktarılmış durumda. Şimdiye kadar yapılan kefillik tutarı ise 200 milyon TL civarında. Fonun sermayesinin 1 milyar TL’ye çıkarılması çalışması yapılıyor. Sermaye artırımı kefil olmalarını daha aktif hale getirecektir. KGF’lerin verdiği kefilliğin de bankalarca göz ardı edilmeden kısa sürede kabul görmesi finans sorununa çözüm olacaktır” dedi.

"IRAK PAZARINA YÖNELELİM"

Onatça, bölge iş adamları olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in Irak’a yaptıkları ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına olumlu bulduklarını da ifade etti. Bu ziyarette yapılan anlaşmalarda 20 maddelik öncelikli yapılacakların sıralandığını hatırlatan Onatça, “Irak pazarı bizim için önemli bir fırsat. Bu ülkede bilişim altyapısından, hastane inşaatlarına, elektrik üretim tesislerine kadar onlarca sektörde yatırım yapılacak. Bu yatırımlarda bölge işadamlarının avantajı daha fazla. Her geçen gün büyüyen Irak pazarındaki paydan bizim daha fazla almamız gerekiyor. İskenderun-Irak arasındaki demiryolunun daha işler bir hale getirilmesiyle Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye gibi illerden buraya yapılan ihracat da şimdikinden birkaç kat daha artacak. Bu pazar krizden olumsuz etkilenen bazı sektörler için fırsat kapısı olabilir. İyi değerlendirilmesi gerek” diye konuştu.

"YENİ AJANS FAALİYETE GEÇSİN"

Süleyman Onatça, Çukurova Kalkınma Ajansı dışında bölgede kurulacak olan Hatay- Osmaniye - Kahramanmaraş Kalkınma Ajansı’nın da kısa sürede faaliyete geçmesi gerektiğini ifade etti.


Onatça, ajansın biran önce faaliyete geçmesinin altyapının da hazırlanması açısından şart olduğunu, bu konuda ilgili bakanlığa DASİFED olarak taleplerini ileteceklerini söyledi.

Onatça, “Çukurova Kalkınma Ajansı kısa sürede çok iyi mesafe aldı. İlk proje başvurusuna çıkan ajans olarak 454 proje kabul etti. Bu projeler şu anda inceleme safhasında. Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş Kalkınma Ajansı’nın fiilen faaliyete geçmesi bu illerde de yeni bir sinerji ortaya çıkaracak. Kurulması durumunda ÇKA’nın tecrübelerinden faydalanarak kalkınmaya öncülük edeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Yönetim kurulu toplantısında DASİFED’in Mayıs ayı yönetim kurulu toplantısının Mersin’de yapılması da kararlaştırıldı. Bu toplantıda DASİFED’in üst kuruluşu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Özyeğin Üniversitesi arasındaki KOBİ’lerin Finans Erişimi projesinin tanıtımının da yapılacağı ifade edildi.

Toplantıya katılan DASİFED’e bağlı Adana, Mersin, Hatay, İskenderun, Ceyhan’daki derneklerin başkanları da kendi bölgelerindeki ekonomik ve sektörel sorunları dile getirip çözüm önerilerini anlattı.