Kipaş Satış ve Pazarlama Grup Direktörü Murat Arıöz, Kipaş’ın yeni teknoloji yatırımları ile oluşturulan çeşitli koleksiyonlarla ihracatlarını yüzde 50 artırmayı ve yurt içinde de kaplamalı farklı indigo renkleri ile pazarı korumayı hedeflediklerini belirtti. Arıöz, ayrıca ek yatırımların devreye girmesi ile yılsonuna kadar üretimde de yaklaşık yüzde 20 artış öngördüklerini açıkladı.


Kipaş Mensucat’ın 2015’te 50 milyon metre kumaş ürettiğini ve bunun yüzde 50’sini denim kumaşın oluşturduğunu belirten Murat Arıöz, 2015’te 660 milyon TL ciro elde ettiklerini kaydetti.


Söz konusu ciroya ulaşmalarında ihracata yönelik çalışmaların etkili olduğunu söyleyen Arıöz, “Bu yıl iç pazarda yaşanan olumsuzluklardan dolayı daralma yaşansa da ihracatta yakaladığımız satış temposu ile hedeflerimizi yakalamış bulunuyoruz.” İfadesini kullandı. Global pazarda denim kumaşın tüketildiği bütün pazarlarda yer alma hedefiyle çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Arıöz “İhracat yaptığımız ülkelerin başında Almanya, Fransa, Portekiz, İtalya, İspanya, ABD, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Avustralya, Çin, Güney Kore, Fas, Tunus, Kolombiya, Bangladeş, Romanya ve İran geliyor” diye konuştu.


Yeni denim grupları olan ‘Lumix’ konseptinde yüksek kullanım performansını yakaladıklarını ifade eden Murat Arıöz, bugün itibariyle satışlarında yeni ürünlerinin büyük pay oluşturduğunu söyledi. Bu ürünlerin hem kadın hem de erkek grubuna hitap ettiğini dile getiren Arıöz, Lumix konseptindeki ürünlerin yanı sıra tencel, modal, viskon ve pamuk karışımlı ürünlerin satışının da kayda değer arttığını aktardı.


Ekonomik-siyasi belirsizlikler pazar kaybı sebebi


Sektörün sorunlarına da değinen Murat Arıöz, özellikle menşei değiştirilerek ithal edilen kumaşlardan dolayı haksız rekabet oluştuğunu ve bundan dolay sıkıntı yaşadıklarını bildirdi. Ayrıca; İran, Ortadoğu ve Rusya pazarlarında ki daralmaların sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Arıöz, “ Döviz kurlarında ki dalgalanmalar ve komşu ülkeler de yaşanan ekonomik-siyasi belirsizlikler nedeniyle Ortadoğu’da Pazar kaybı söz konusu” diye konuştu.