Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren KİPAŞ Holding, kağıt sektörüne 350 milyon Euro’luk yatırım yaptı. 16 ayda tamamlanacak olan fabrikada atık kağıtlardan sağlanacak geri dönüşümle 3 milyon ağacın kesilmesi önlenecek.


KİPAŞ Holding tarafından hayata geçirilen ve 80 bin metrekare kapalı alana kurulacak kağıt fabrikasının temeli düzenlenen törenle atıldı. Türkiye’nin tek hat üzerine kurulacak en büyük fabrika özelliğini kazanacak olan fabrikada yılda 470 bin ton kağıt üretilecek. Kapasite ve kalite bakımından Avrupa’nın ilk on fabrikası içerisinde yer alacak olan fabrika bin kişiye de istihdam sağlayacak.


Törende konuşan TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, yatırım yelpazesini her geçen gün genişleten KİPAŞ Holding’i kutladı. Kahramanmaraşlı girişimcilerin yıllardır aldığı teşvikleri en iyi şekilde kullandığını kaydeden Sağlam, “Yeni teşvik sisteminden de işadamlarımız en güzel şekilde istifade edecek. Ama ellerini biraz daha çabuk tutmalı ve yeni yatırımlarla yeni istihdam alanları oluşturmalılar. Çünkü artık modern dünya özel sektörle kalkınıyor. Devletler altyapıyı oluşturuyor, özel sektör yatırımlar yapıyor. Ülkemizde de son 10 yılda bunun örneklerini görüyoruz. Bunu sağlayan devlet idarecilerimize ve işadamlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.


Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz ise, 1984 yılında 5 openend makine ve 30 işçi ile başladıkları üretimde 28 fabrika ve 8 bin istihdama ulaştıklarını anlattı. Bir milyar dolara yakın cirosu, 100 milyon doları aşan ihracatı ile Kipaş’ın yalnız Kahramanmaraş değil, aynı zamanda da Türk sanayisinin de lokomotiflerinden biri haline geldiğini savunan Öksüz, konuşmasını da şöyle sürdürdü:


“Tekstil, çimento, eğitim, tarım, enerjiden sonra altıncı sektör olarak kağıt sanayini seçtik. Bu sanayiyi seçmemizin en önemli nedeni; Kahramanmaraş sanayine çeşitlilik kazandırmak. Artık Kahramanmaraş sanayisinin tekstil ve çelik eşyanın dışında farklı sektörlere de yatırım yapması gerektiğine inanıyoruz. Burada Avrupa ile rekabet edebilecek büyük sanayi tesisleri kurmak istiyoruz. Buna çimento ile başladık, şu anda kağıt sanayinde devam etmeye çalışacağız. Kağıt sanayi yatırımımız 350 milyon Euro değerinde bir yatırım. Bin kişiye istihdam alanı açacak bu yatırımımız Avrupa’da ve dünyada kurulacak en modern tesislerin en önünde yer almaktadır. Bu projeyi dizayn ederken teknolojiyi, çevre kirliliğini, ürün kalitesini, enerji tasarrufunu ön plana aldık. Bugün Türkiye’de kağıt sanayinde kullanılan ortalama teknoloji yaşı 40 ile 50’dir. Ve kağıt Türkiye’nin ithal ettiği ürünler arasında. Yılda üreteceğimiz 470 bin ton kağıdı hurda kağıttan üreteceğimiz için 3 milyon civarındaki ağacın kesilmemesini de sağlayacağız.”


Öksüz, 16 ay içerisinde üretime geçmesi planlanan fabrikanın finansmanı noktasında hiçbir aracı Türk bankası kullanmadan yabancı ülkelerin eksim kredilerini kullandıklarını ve ilk kez dünya bankasından Kahramanmaraşlı bir firmaya kredi almayı başardıklarını sözlerine de ekledi.


AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu da, kağıdın stratejik önemine dikkat çekti. Ramazanoğlu, “Böyle bir modern yatırımın Türkiye’ye kazandırılması ayrı bir önem taşıyor. Kipaş Holding’i kutluyoruz" ifadesini kullandı.


AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç ise, artık Türkiye’de işadamlarının önünün açıldığını ve bu girişimcilerin geleceğe yürüdüğünü kaydederek, “Verilen teşviklerle yatırımlar dalga dalga Anadolu’ya yayılıyor. Artık tüm Ortadoğu’yu Pazar haline getirip buralara yönelmeliyiz" diye konuştu.


AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil de, verilen teşvikler sayesinde her ile fırsatlar sunulduğuna işaret etti. Geçmişten bu yana aldığı teşvikleri en iyi şekilde kullanan Kahramanmaraş sanayisinin daha da büyüyeceğine inandığını ifade eden Pakdil, yeni teşvik sisteminin de bu kentte fırsata dönüştürüleceğini vurguladı.


Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ise yapılan temel atma töreniyle örnek yatırımlardan birinin hayata geçtiğini kaydetti. Kipaş Holding’in yalnız Kahramanmaraş’ın değil Türkiye’nin de gururu haline geldiğini belirten Kocatepe, bu yatırımların artarak devam etmesi temennisinde bulundu. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise yapılan yatırımların Kahramanmaraş’ın gelecek yıllarının aydınlık olmasının göstergesi olduğunu dile getirdi.


TBMM eski başkanlarından ve Kahramanmaraş eski valilerinden Necmettin Karaduman, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Baro Başkanı Mesut Doğan, bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işadamları ve çok sayıda Kipaş çalışanının katıldığı tören İl Müftüsü Muhammed Gevher’in yaptığı duanın ardından temele ilk harcın konmasıyla son buldu. (www.kanal46.com)