Konut satışları ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artarken 105 bin 624 adet oldu ve bu yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.


Konut satışları ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artarken 105 bin 624 adet oldu ve bu yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.


AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konut satış istatistikleri verisinden derlediği bilgilere göre, ağustos ayında 105 bin 624 konut satılırken bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. 


Böylelikle ağustos ayında geçen yıl aralık ayından sonra ilk kez 100 binin üzerinde konut satışı gerçekleştirildi. 2013 yılı aralık ayında 115 bin 784 konut satışı yapılmıştı. Konut satışlarının 35 bin 338'ü ipotekli satışlardan 70 bin 286'sı ise diğer satışlarda oluştu.


Bu yılın sekiz aylık döneminde ise toplamda 715 bin 501 konut satışı gerçekleştirilirken bunun 232 bin 56'sı ipotekli satışlardan, 483 bin 445'i ise diğer satışlardan meydana geldi. Geçen yılı ocak-ağustos döneminde 760 bin 101 adet konut satılırken yılın tamamında 1 milyon 157 bin 190 konut satışı gerçekleşmişti.


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği  (KONUTDER)  Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, söz konusu verilerin yaz aylarının genel olarak çok da kötü geçmediğini gösterdiğini söyledi. 


Ramazan ayının etkisinin ağustos ayı ile birlikte ortadan kalktığını ve dengelendiğini belirten Dumankaya, bu yılın sekiz aylık dönemi itibariyle toplamda 715,5 bin gibi bir rakamın, yılın genelinde 1 milyonun üzerinde konut satışının gerçekleşeceğini ortaya koyduğunu kaydetti. 


Dumankaya, bunun da bir önceki yıla göre bir miktar azalma ile beraber yine dengeli bir yıl olduğunu gösterdiğini dile getirerek, sektörün kendi dinamiklerinin sonuç alma potansiyelini ortaya koyduğunu ve gelecek yıl için de aslında daha ümitli bakacakları bir yılı ortaya koyduğunu ifade etti.


Konut kredi faizleri yüzde 0,85'lere kadar gerilediğini aktaran Dumankaya, oranların şu anda makul olduğunu ve bunun faiz oranları şu anda satın alınabilecek fırsatları ortaya koyduğunu vurguladı.


Söz konusu durumun yılın geri kalan dört aylık dönemi içinde pozitif yansıyacağına dikkati çeken Dumankaya, şu anda sektörün zam yapmadığı, fiyatların makul kaldığı, faiz oranlarında yüzde 1'lerin altına indiği bir dönemde daha iyi satışların gerçekleşeceğini söyledi.


"Proje vadesi içerisinde yapılan senetli satışlar bir risk teşkil etmiyor"


Konut satışlarında diğer satışların oranının ipotekli satışların oranından daha yüksek olmasına ilişkin de görüşlerini aktaran Dumankaya, bu durumun faiz oranları ile alakalı bir durum olduğunu belirtti.


Burada banka kredili satışların toplam satışlar içindeki oranının yüzde 45 civarında olması gerektiğine dikkati çeken Dumankaya, şunları kaydetti:


"Diğer satışların içinde peşin satışlarda var. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Peşin artı vadeli satışlarda var.  Senetli satışlarda var. Sektörün aslında genelde banka kredisini ön plana alması gerekir. Finasmancı 'finansman yapsın' diyoruz. Geliştirici de konutunu 'üretsin, satsın' diyoruz. Her ikisi de ayrı işler. Ama proje vadesi içerisinde yapılan senetli satışlar bir risk teşkil etmiyor.


Herkesin kredibilitesi olmuyor. Kredibiltesi olmayan veya ticaret yapan 12 ayda öderim diyor. Proje vadesi 24 ay ise bunu kabul ediyorsunuz. Burada risk teşkil eden proje vadesinin çok ötesinde uzun bir vade yapılıyorsa, buna hayır diyoruz. Özkaynağınız var ve bunu özkaynağınız ile yapıyorsanız buna bir şey diyemem ama bunun dışında yapılıyorsa bu bir risk teşkil eder. Genelde proje geliştiriciler banka kredisini, peşin satışları ve proje vadesi içinde maksimum 30 ayı geçmeyen vadelendirmeyi yaparlar."


"Yılın geri kalanında bu artışın devam etmesini bekliyoruz"


İstanbul İnşaatçılar Derneği  (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise yılın geri kalanında bu artışın devam etmesini beklediklerini ve ramazan ayının ve yaz tatili geçmesi ile bunun daha da hızlanacağını düşündüklerini söyledi. 


Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşü de konut satışlarında etkili olduğuna değinen Durbakayım, "Birinci el satışlarda da artış var. Birinci el konut satışlarının oranını ağustos ayında toplam satışlar içerisinde yüzde 46'ya çıktı. Bu da balon var mıydı? Yok muydu? sorularına iyi bir cevap oluyor" dedi.
(AA)