Konut sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli ödeme kolaylığı sağlayan mortgage sisteminde değişiklik öngörülüyor.

Türkiye'de de düşük gelir gruplarının kira öder gibi uzun vadede ev almalarını sağlayacak olan 30 yıl vadeli kredi ürünleri için düğmeye basıldı.

Konut kredisine yönelik talebin artması bankaları 30 yıl vadeli krediler için harekete geçirdi. Sistemin devreye girmesiyle ABD'de olduğu gibi Türkiye'de 30-40 yıllık süreçlerde kira öder gibi ev sahibi olunabilecek.

Piyasalardaki gelişmenin en yakın örneği Şekerbank'da. 30 yıllık kredi ürünü için BDDK'ya başvuran bankanın yıl sonuna doğru bu hizmete başlaması bekleniyor. Bu yolla alım gücü en düşük seviyede olan tüketicilerde konut sahibi olabilecekler.

Türkiye'dek tüketicinin ortalama borçlanma vadesi ise 7 yıl.

VERGİ İNDİRİMİNE GİDİLECEK

Bugün'ün haberine göre, Mortgage uzmanı Alp Demirler, daha önce mortgage yasa taslağında var olan ama yasalaşmayan iki düzenlemenin daha 2 yıl içinde hayata geçerek sistemin büyümesine destek vereceğini de önü sürdü. Demirler şunları söyledi:

"Bunlardan en önemlisi ödediğiniz konut kredisinin faizinin gelir vergisinden düşebilmesine ilişkin. Eğer bu olursa, tüketici faiz maliyetinden büyük oranda kurtulacak ve daha rahat kredi kullanacak. Düşünün aylık bin 500 TL taksidi olan bir kredide ilk yıl aylık bin 400 lira faiz ödüyorsunuz. Bunun gelir vergisi diliminize oranla 280 lirasını yada 420 lirasını vergiden düşebileceksiniz. Yıllık bazda önemli bir tasarruf. Yine tapu sicil sigortası uygulaması da önümüzdeki yıllarda işlevsel hale gelmiş olacak." (Mynet)