Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş ÇETKODER mensuplarına bir dizi önemli uyarıda bulundu. Tüketicileri Kredi kartı kullanımı, bankaların kredi uygulamaları, faiz uygulamaları, hususlarında bir kez daha en ince ayrıntıları ile seminerde uyaran Göktaş, “Arkadaş yapmayın. Geleceğinizi karartmayın. Çoluk çocuğunuzun hayatını karartmayın” dedi.

Göktaş “Bakın bu gün gerek haber sitelerinde gerekse yazılı basında yer alan haberlere göre; “Kredi kartında tehlike çanları büyüdü” deniyor öte taraftan “Bankalar krizde büyüdü” haberi veriliyor. Elbette bunlar doğru. Ancak bu haberlerde ince bir detay var. Kim için? Bizler için. Siz, biz tüketici kardeşlerimiz için. Dikat edin. Kredi kartında tehlike çanları niye çalmaya başladı? Çünkü Bankaların tek kazancı haline gelmişti. Şimdi ise Bankalar artık tahsilde zorlanıyorlar. Sürekli Tüketici ile mahkemelik, davalık, icralık oluyorlar ve çoğunda da artık alacaklarını alamıyorlar. Çünkü milletde para da yok, aldığı krediyi ödeyecek mal mülk de yok. Kalmadı. O yüzden Bankalar işin farkında.

Artık Kredi kartı vermek eskisi gibi ballı lokma tatlısı olmaktan çıktı. Onun için onların penceresinden baktınız mı, onlar için tehlike çanları yeni çalmaya başladı. Tatlı kazanç artık ellerinden gidiyor. Çünkü kredi kartının borcunu ödeyemeyenler geçen yıla oranla yüzde 100 artış gösterdi. Bomba gibi patladı. Bir önceki yıl (2007) Kredi kartlarını ödeyemeyen, icralara düşenlerin sayısı 450 bin kişi iken geçtiğimiz yıl (2008) 880 bin kişi oldu. 2009’un ilk ayındayız. Şu an ise bu sayı korkunç boyutda. Daha şimdiden 2008’in rakamında yüzde 5 artış var. Daha birinci aydayız. Gerisini siz hesap edin. Bankalar panikte. Olmak da zorunda. Çünkü, böyle korkunç bir faiz düzeni hiçbir yerde yok” dedi.

BANKALARIN KİRİZDE BÜYÜMELERİNE NE DİYECEKSİNİZ?

Göktaş, “İkinci haber başlığı Bankaların kirizde büyümesi işi. Yani tüm sektörler gümleyip giderken bankacılık sektörü şu geçtiğimiz iki üç yıl içinde büyüme göstermiş. Acaba niye? Nasıl olmuş? Herkes gümlerken, onlar nasıl büyüyor? İşte o gümleyenler sayesinde büyüyor.. Bankanın işi para satmak. Parayı yüksek faizle sattılar, Krediyi yüksek ve hileli yollar ile verdiler. Kredi kartında asgari ödeme tuzaklarını kurup tefeci faizi gibi faiz işlettiler. Ocaklar yıktılar, hayatlar söndürdüler ve millet küçülürken, yok olurken, iş adamları, vatandaşlar birer birer tüketilirken onlar büyüdüler. Ama artık yok edilen tüketicinin dayanacak gücü kalmadığı için toplumun her kesimi ALARM vermeye başlayınca Bankaların tatlı kazancı ve rüyasının biteceğini hissettiğinden sıkıntı içindeler. Piyasada işini çeviren insan kalmadı. İş dönmeyince, alınan borç ödenemez hale geldi. Krediler patladı. Kartlar gümledi. Tabiki Bankalar için Kredi kartları yüzünden tehlike çanları çalmaya başladı. Onlar için ÇAN yeni çalıyor. Ama Her biri birer tüketici olan vatandaşımız için çoktan çaldı ve vatandaşımızı duyan olmadı” dedi.

ASGARİ LİMİT TUZAKLARI

Göktaş “Her gün basında kredi kartı borcu ve bankalardan aldığı kedileri ödeyemeyen insanların, intihar eden canına kıyanlara rastlıyoruz. Hiç düşünmüyor musunuz bunlar neden canlarına kıyıyor? Bu güne kadar ve halen uygulamada olan kredi kartlarındaki hile ve tuzaklara düşmeyin. Resmen bankalar TEFECİ faizi çalıştırıyorlar. Siz bilmiyorsunuz. Asgari limiti yatırıyorsunuz nasılsa ödedim gelecek aya kadar rahatım diyorsunuz. Oysa öyle Değil. Karttan o ay ne kadar harcadınsa ekstre geldiğinde tamamını kapatmazsan faiz çalışıyor. Ve o faiz tefecilerin faizinden beter. Yuvalar bu yüzden yıkılıyor. Bakın boşanmalar arttı. Aile içi şiddet artı. Bu yüzden. Farkında değilsiniz. Biz bu konuda defalarca uyardık. Ama aldırış eden, hakkını hukukunu arayan, dikkat eden yok. Çünkü milletimiz bu konuda bilinçli değil. Kart kullanımını bilmiyor. Bunu öğreten de, anlatan da yok, uyaranada kulak asmıyorlar” dedi.

BDDK KREDİ KARTI İŞİNE EL ATMALI

Göktaş , Ülkemizde BDDK diye bir kuruluş var. Bankacılık hizmetleri ile ilgili. Bu kurum kredi kartı kullanımını daha da sınırlamalı. Çok ciddi takibe almalı. Yolda sokak ortasında, özel işyerlerinde resmen kredi kartı pazarlanıyor. İşi gücü olmayana bile veriyorlar. Baba parası ile geçinen Öğrencilere bile veriyorlar. Genç çocuk ne bilecek? Harcıyor, fatura aileye çıkıyor. Bu işlere çeki düzen gelmesi lazım. BDDK derhal el atmalı ve kredi kartlarının verilmesi işine ve taksitlendirme işine sınırlama getirmeli” dedi.

İMZALADIĞINIZ SÖZLEŞMEYİ OKUYUN, MUTLAKA SURET ALIN

Göktaş Size ne imzalatırlarsa bir suretini vermek zorundalar. Bu ülke ben yaptım oldu yasaları ile yönetilmiyor. Yasa var kanun var. Size kredi kartı verirlerken imzalattıkları sözleşmeleri bilinçli olarak vermiyorlar. Sonra itilaf vukunda veriyorlar. Ama iş işten geçiyor. Herkes imzaladığı sözleşmeyi bankalardan istesin. Okusun incelisin görecek ki kazık üstüne kazık yemiş. Öyle oldu diye iş işten geçmedi. Korkmayın. Yeterki hakkınızı arayın. Banka size sözleşmeyi vermemekle zaten yasal olmayan bir harekette bulunmuş, kusurlu davranmış ve haksızlık yapmıştır. Onu siz istemeden vermek zorundadır. 4077 sayılı yasa açıktır. Hemen panige kapılmayın ve illerde iseniz, sanayi ve ticaret il müdürlüklerinde bulunan il hakem heyetine, ilçelerde iseniz Kaymakamlıklarda bulunan ilçe hakem heyetine gidin. Oradan netice alamıyorsanız, Tüketici mahkemelerine, eğer tüketici mahkemesi bulunduğunuz yerde yok ise asliye hukuk mahkemesine gidin ve dava açın. Çekinmeyin. 40 lira 50 lira için günlerce uğraşmaya ne gerek var demeyin. O rakamlar birleşti mi trilyon oluyor. Bu bankalar nereden kazanıyorlar sanıyorsunuz” dedi.

HARCAMALARI GELEN HESAP ÖZETLERİ İLE KARŞILAŞTIRIN

Göktaş “Kredi kartı kullananlar bilsinki hep tuzak dolu. Ay içinde yaptığınız harcamaların sliplerini atmayın. Biriktirin. Fişlerinizi de. Gelen hesap özetleri ile mutlaka karşılaştırın. Bazen çifte çekildiğini bazen ise farklı çekildiğini göreceksiniz. Bunlara dikkat edin. Emekli, memur, belirli maaşı olanlara sesleniyorum. Kullandıkları kartları alırlarken protokol imzalamışlar mı, kredi kartı sözleşmesi imzalamışlar mı onu iyice bir düşünsünler. Çünkü bize yapılan müracat ve şikayetlerde (2007 yılı 2 bin 48 kişide) gördük ki adam devlet memuru emeklisi yada işçi emeklisi, memur, devlet işçisi diye her hangi bir evrak imzalatmadan zamanında kredi kartı vermişler. Sonrasında Kredi kartı yıllık aidatı kesmişler. Farklı farklı her sene arttırarak faiz uygulamışlar. Farkına varıncaya kadar bu böyle devam etmiş. Aslında yapılan bir suçtur. Hileli bir iştir. Her iş için mahkemeye, gitmenize gerek yokm. Hakem heyetleri var. Yeterki hak ve hukukunuzu bilin” dedi.

SÖZLEŞME OLSA DAHİ SİZLERİN HUKUKUNU KORUYAN YASA VAR

Göktaş “Bankalar sizlere imzalattırdıkları sözleşmeleri 12 punto harfle yazmak ve sunmak zorundalar. Minicik harfler ile okunamaz halde sözleşmeler hileli sözleşmelerdir dikkat ediniz. Zaten çoğu bu yüzden imzalattığı sözleşmeyi size vermiyor. Oysa yasa var, siz istemeden o imzaladığınız sözleşmeyi size vermek zorundalar. Sözleşmesi 12 punto olsa dahi, size vermiyorsa yaptığı bir suç. Hileli yola baş vuruyor. Size imzalattığı her şeyin bir süretini vermek zorunda. Peki niye dikkat etmiyorsunuz? Lütfen biraz daha dikkat. Attığınız her imzayı atmadan evvel neye imza atıyorsunuz, size ne diyor, sizi bağlayan ne gibi hususlar var okuyun. Anlamıyorsanız verin şunu bir okuyayım deyin veya anlayana okutun. Bu sizin hakkınız. Sonra pişman oluyorsunuz. Sizi dolandırıyorlar, sizi perişan ediyorlar. Ekmeğinize göz dikiyorlar, ocağınızı söndürüyorlar. Hiç acımıyorlar” dedi.

TÜKETİCİYE BİR BAŞKA TUZAK DAHA..

Göktaş “Kredi kartı aidatı alan bankalar, son günlerde Aidat ödemek istemeyen ve hakkını arayanlara “siz bize kredi kartı ile şu kadar, bu kadar harcama yapmayı taahhüt edin biz sizden aidat almayalım” diyerek değişik bir tuzak kuruyorlar. Farkında değilsiniz. Lütfen dikkat edin” dedi

BDDK’NIN UYGULADIĞI CEZALAR CAYDIRICI OLMALI

Göktaş, “BDDK nın bankalara uyguladığı cezalar caydırıcı olmalı. Uygulanan cezaların ağırlaştırılması için hükümet üzerine düşeni yapmalı ve yasa teklifi ile bu işi bir an evvel düzenlemeli” dedi.

KRADİ KARTI BİR SOYGUN DÜZENİDİR, KULLANMAYINIZ!

Göktaş “Bakın anlatıyorum kredi kartı gerçekten bir soygun düzeni. Mümkün ise bunu kullanmayın. Çok cazip imkanlar ile karşınıza çıkartıyorlar ve sizi sıkıntıya sokuyorlar. Olmayan para harcanır mı? Borç yiyen kesesinden yer unutmayın. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. İmkanlar dışında yaşamayın. Yoksa eğer paran harcama, borçlanma. Devir çok kötü. Elinde Kredi kartı olunca sen farklı bir insan modeli mi oluyorsun? Sınıf mı atlıyorsun? Yapma. Hayatınla oynuyorsun, kendini kandırıyorsun” dedi.