Küresel finansal krizi önceden tahmin eden İstanbul doğumlu New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nouriel Roubini, Türkiye'nin yeni nesil yapısal reformları hızlı gerçekleştirmesi halinde, küresel krizden fazla etkilenmeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Nouriel Roubini, Türkiye ekonomisi ve küresel krize ilişkin soruları yanıtlarken, Türkiye ve diğer tüm ülkelerin küresel krizden mutlaka etkileneceklerini ancak bu ülkelerin etkilenme düzeylerinin farklı olacağını belirtti.

Türkiye'nin, 2001 sonrası gerçekleştirdiği yapısal reformlar sayesinde, daha az kırılgan hale geldiğini belirten Roubini, mevcut küresel krizden daha az etkilenmesi için yeni nesil yapısal reformları hızla gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

Küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki iyileşme nedeniyle, cari açığın etkisinin az olacağını kaydeden Roubini, sadece özel sektörün borcunun bir kaygı oluşturabileceğini, onun için de finansman sağlanması gerektiğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin dinamik bir ekonomi olduğunun altını çizen Roubini, doğru politikaların sürdürülmesi ve yapısal reformların da tamamlanması halinde, Türkiye ekonomisinin, orta vadede çok daha iyi bir durumda olacağını söyledi.

Türkiye'nin kendi ekonomik programını uyguladığını belirten Roubini, ancak IMF ile yapılacak bir anlaşmanın faydalı olabileceğini kaydetti.

IMF ile bir anlaşmanın ilk faydasının, piyasalardaki güveni yeniden tesis etmek olduğunu vurgulayan Roubini, ikinci faydasının da likidite ve döviz rezervi sağlamak olduğunu söyledi.

Rouibini, Fon destekli bir programın, küresel ekonomideki belirsizliğin etkisini daha da azaltabileceğine dikkat çekti. Roubini, 2009'da dünya genelinde ekonomik durgunluğun gözleneceğini ve küresel çapta bir durgunluk beklediğini söyledi. Prof.Roubini, 2010 yılında ekonomik toparlanmaların başlayabileceğini de dikkat çekti.

Küresel krizin çıkmasında piyasalardaki önemli eksikliklerle, kusurların etkili olduğunu vurgulayan Roubini, piyasaların kendilerini ve birbirlerini iyi denetleyemediklerini ifade etti. AA - Mynet