Şirketler, küresel mâli kriz sebebiyle Avrupa ve ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de işçi çıkarmaya yöneliyor. Yüz binlerce kişi işsiz kalırken, İşkur'dan işsizlik maaşı alanların sayısı iki katına çıktı.

Hükümet ise kısa çalışma ödeneği gibi mekanizmalarla patronları işçi çıkarmaktan vazgeçirmeye çalışıyor. İstihdamı korumaya yönelik bu girişimlere Rubenis Şirketler Grubu'nun sahibi Hasan İpek'ten destek geldi. İpek, kriz var diye işçi çıkarmanın yanlış olduğunu belirtirken, "Bu devirde işçi çalıştıran ve yeni eleman alan patronları ellerinden öperim." dedi.

Kırtasiye malzemelerinden şişme deniz ürünlerine kadar pek çok alanda faaliyet gösteren Rubenis'in yöneticileri, krizi daha az zararla atlatmanın yollarını bulmak için bayileri ile Antalya'da bir araya geldi. Geçen sene 30 milyon TL civarında ciro elde eden Rubenis, bu yıl yüzde 15 büyüme hedefliyor. Toplantıda konuşan Hasan İpek, büyümeyi hem iç hem dış piyasada gerçekleştireceklerini söyledi. Piyasadaki ekonomik gelişmelere de değinen İpek, herkesin işçi çıkardığı bir zamanda kendilerinin işçi alacağını, bunun bir sorumluluk olduğunu dile getirdi. İşçi çıkaran patronlara seslenen Hasan İpek, "İşçi çıkarmayın, işçi alın, istihdam oluşturun, ellerinizdeki potansiyeli iyi değerlendirin." çağrısında bulundu. İşletmelerde başka tasarruf kalemlerinin de olabileceğine dikkat çekti ve "Bu ortamda işçi çalıştıran patronların ellerinden öperim." ifadelerini kullandı.

Rubenis, bayilerinin ve müşterilerinin mağdur olmaması için dolar kurunu 1,7 TL'de sabitledi. Bayilere vade sistemi ile ödeme kolaylığı sağlandı. İpek, "Hem tüketicileri hem de toptancıları korumayı hedefliyoruz. Bu politikayla her iki taraf da kazanacak. Dolar 2 lira da olsa aradaki farkı biz karşılayacağız. Krizi fırsata çevirmek için zararı göze alıyoruz." açıklamasını yaptı. Kriz kelimesini hiç sevmeyen Rubenis'in sahibi, 1991 yılındaki krizde servetinin yüzde 90'ını kaybetmiş. Ama kısa sürede toplandığını aktaran İpek, "Kriz zamanında temkinli davranıp, moralimizi yüksek tutuyoruz. Sallandık ama yıkılmadık. Türkiye, her 7 senede bir kriz yaşıyor. Ama 2015'te yaşamaz inşallah" dedi.

Deniz malzemeleri üreten Bestway markasının Türkiye mümessilliğini de yapan Rubenis, ortağı ile Ağrı'da yeni bir yatırım planlıyor. Fabrikada yaklaşık bin kişiye istihdam sağlanacak. Yatırım için Ağrı'nın seçilme sebebi ise Rubenis'in sahibi Hasan İpek'in Ağrılı olması ve bu ile sağlanan teşvikler.

AA