Başbakanlık Teftiş Kurulu' nun bu kapsamda rüşvet dağıttıkları iddia edilen 3 yabancı şirket için soruşturma talimatı verdiği belirtiliyor...

Kısa süre önce ABD'li dev şirket 3M' nin Türkiye'de rüşvet dağıttığı ve yolsuzluğa karıştığı iddialarıyla ilgili soruşturma açılması talimatını veren Başbakan Erdoğan, bu kez üç küresel şirketi kapsayan büyük bir soruşturma için Başbakanlık Teftiş Kurulunu harekete geçirdi.

Teftiş Kurulu, daha önce de Türkiye'de rüşvet iddialarıyla gündeme gelen Mercedes Benz, Siemens ve Delta Pine ile ilgili inceleme başlattı.

Irak'a uzanan rüşvet iddialarıyla ilgili Türk Siemens hakkında Dış Ticaret Müste-şarlığı'nın da bir incelemesi bulunuyor, bu dosya savcılığa intikal ettirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da Türk Delta Pine ile ilgili incelemesini sürdürüyor.

Mercedes Benzin İzmir'de rüşvet verdiği iddiaları ise yargı sürecinde. Başbakanlık müfettişleri, soruşturmanın seyrine göre, bu firmalarla ilgili olarak gerektiğine yurtdışına müfettiş gönderecek, ilgili ülkelerden ve firmalardan bilgi ve belge talep edebilecek.

ABD ve Avrupa'da firmaların karıştığı öne sürülen rüşvet iddialarıyla ilgili hazırlanmış raporlar bulunuyor. Kurul bu raporlardan da yararlanacak.

Delta Pine raporu ABD'de

ABD Sermaye Piyasası Kuruluna (SEC) da Delta Pine ile ilgili ulaşmış bir rapor bulunuyor. Soruşturmanın en önemli ayağını ise rüşvet iddialarına kansan Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör firmaları oluşturuyor.

Müfettişler, gerektiğinde yargıda olan dosyalarla ilgili adli yardım talep edebilecek.

GDO'lu pamuk tohumunda dünyanın en büyüğü olan ve "Terminatör Geni"ni geliştiren şirket olarak anılan ABD'li Delta&Pine Land'in iştiraki Türk Deltapine'ın Türkiye'de Tarım Bakanlığı memurlarına 2001-2007 döneminde rüşvet dağıttığı önü sürüldü.

Rüşvetin; tarlalarda denetleme yapılmasına mani olmak ve sözleşmeli çiftçilerin Türk Delta Pine için ürettiği pamuk tohumlarının yetiştiği tarlaların, tohumlar şirkete verilmeden önce Tarım Bakanlığı tarafından denetlenmesini engellemeyi amaçladığı ifade edildi.

İmaj harekâtı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'ne göre Türkiye yokuzluk sıralamasında 50. sırada. Hükümet bu konuda 2009- 2013 yıllarını kapsayan bir eylem planı hazırladı.

Türkiye'nin dışarıdaki imajının değişitirilmesi için bu s0-ruşturmalar açıldı. Bir bölümü yargıda olan dosyalarla ilgili eksik, hatalı bir şey kumasın diye inceleme başlatıldı.

Başbakan Erdoğan'ın seçime giderken bu konuda bir sürprizle karşılaşmak itemediği de belirtiliyor.

MERCEDES BENZ

22 ülkede rüşvet dağıtmakla suçlanan Daimler Mercedes'in 1997 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'ne 130 otobüs satmak için "Bayan X" kod adlı bir kişiye 10 bin Alman Markı rüşvet verdiği iddiaları ortaya atılmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü soruşturma sonucunda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 22 ülkede rüşvet dağıtıldığı gerekçesiyle dava açılmış ve anlaşma yoluna giderek 185 milyon dolar ceza almıştı. Suçlama karşısında firma anlaşmaya gitmeyi kabul etmişti.

SIEMENS

Alman elektronik devi Siemens 2007'de aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerde rüşvet suçlamalarıyla sarsılmıştı.

Bazı ihaleleri alabilmek için rüşvet verdiğini kabul eden şirketin Türkiye'de bir üst düzey yöneticisinin bir general ile görüştüğü belirlenmiş, 150 milyon euroluk askeri proje Trafics için yardımda bulunmayı teklif ettiği belirtilen generalin karşılığında lüks bir araç aldığı iddia edilmişti.