Yılın ilk beş ayında enflasyon rakamlarında görülen yüksek artış, 2008 yılı için memurlara verilmesi planlanan zamlarla ilgili hedeflerin de revize edilmesini gündeme getirdi. Memur zamlarının belirlenmesinde baz alınan TÜFE rakamları yılın ilk beş ayında yüzde 6.38 olarak gerçekleşti. Böylece, beş aylık enflasyon, yılın ilk yarısında, en düşük maaş alan memurlara yapılan toplam yüzde 5.2'lik zammında aşılmasına neden oldu. Buna göre, memurlara enflasyon zammı yapılması kaçınılmaz hale geldi. Beş aylık rakamlar baz alındığında memurlara yılın ikinci yarısı için en az yüzde 5'in üzerinde zam yapılması gerekiyor.

GÖZLER MALİYE'DE

Maliye, 2008 yılı için öngörülen yüzde 4'lük enflasyon hedefini baz alarak, memurlara yılın ilk yarısı için yüzde 2, yılın ikinci yarısı içinde yüzde 2 zam verilmesini kararlaştırdı. Ancak, yılın ilk yarısı için, düşük maaş alan memurların şartlarını iyileştirmek için, denge tazminatı ve seyyanen artışlar yapıldı. Bu artışlarla birlikte, düşük dereceli maaş alan memurların zam oranı toplam yüzde 5.2'ye ulaştı. Maliye Bakanlığı, memurlara enflasyon farkı yansıtılması için, en düşük memurlara yapılan yüzde 5.2'lik artışı baz alıyor. Buna göre, yılın ilk yarısındaki enflasyon rakamları yüzde 5'in altında gerçekleşmiş olsaydı, yılın ikinci yarısında ek zam yapılmayacaktı. Yılın ilk beş aylık TÜFE rakamlarının yüzde 6.38 olarak gerçekleşmesi, Maliye Bakanlığı'nın ek zam zorunluluğu getirdi. Buna göre, beş aylık rakamlar baz alınsa dahi, memurlara enflasyon farkı olarak ek zam yapılması kaçınılmaz hale geldi.

YÜZDE 6-7 ARTABİLİR

Maliye Bakanlığı'nın temmuzda memurlara üç ayrı zam yapması gündemde. Merkez Bankası'nın 2008 için yüzde 4 enflasyon hedefi değişmediğinden, yılın ikinci yarısı için daha önceden belirlenen yüzde 2 zam yapılacak. Ayrıca yılın ilk yarısı için de enflasyon alacağı olarak bir başka zam yapılacak. Enflasyon farkı olarak belirlenecek zam oranı, haziran sonunda netleşecek.

Beş aylık rakamlar dikkate alındığında bile en az yüzde 2'lik zam olacağı tahmin ediliyor. Yılın ikinci yarısı için yine düşük ücretli memurlara denge tazminatı adı altında yüzde 2.3'lük maaş artışı getirecek. Tüm bu artışlar dikkate alındığında memur maaşlarına, temmuzda yapılacak zam oranının yüzde 6-7 oranında olması bekleniyor. (mynet)