Ocak ayındaki toplantıda sürpriz indirim yapan Merkez Bankası, bu kez politika faizini değiştirmeyerek yüzde 6.25'te bıraktı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın ikinci toplantısında faizi değiştirmedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde 1,50, borç verme faiz oranını yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu. Politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 6.25'te sabit tutuldu.

CNBC-e anketine katılan 7 ekonomistin 3'ü 25 baz puanlık bir indirimi beklerken, 4 ekonomist faizlerde bir değişiklik öngörmüyordu.

Merkez Bankası'nın Ocak toplantısında politika faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 6.25'e çekmesi piyasaları şaşırtmıştı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolarda düşüş görüldü. Bankalararası piyasada dolar 1,59'un altına indi.

ENFLASYON İKİNCİ ÇEYREKTE DALGALANACAK

Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan veriler Ocak Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle büyük ölçüde uyumlu seyretmektedir. İç talepteki artışın desteğiyle iktisadi faaliyet toparlanmaya devam etmekte, dış talep ise yakın dönemde bir miktar hızlanmakla birlikte göreli olarak zayıf seyretmektedir. İstihdam koşullarındaki iyileşme sürmekte, ancak işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Yıllık enflasyonun Şubat ayında bir miktar daha düşüş gösterdikten sonra, ikinci çeyrekten itibaren dalgalı bir seyir izleyerek yıl sonunda Ocak Enflasyon Raporu’ndaki tahmine yakın bir düzeyde gerçekleşeceği öngörülmektedir.

Merkez Bankası’nın Kasım ayından bu yana aldığı tedbirler özellikle ithalat talebindeki yavaşlama kanalıyla toplam talebin bileşimini dengeleyerek makro finansal riskleri azaltmaktadır.

Bunun yanı sıra, alınan parasal sıkılaştırma kararları enflasyon üzerindeki iç talep kaynaklı baskıları sınırlayacaktır. Bununla birlikte, enerji ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerinde arz yönlü ilave bir risk unsuru teşkil ettiğine dikkat çekilmiştir.

DİĞER TOPLANTIYA KADAR İZLEYECEK

Bu değerlendirmeler sonucunda kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından; düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin bir sonraki toplantıya kadar yakından izlenmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirlerin alınmasının uygun olacağını belirtmiştir." (Mynet)