Kamu çalışanlarına verilen promosyonun emekliye de verilmesi talebi Yargıtay tarafından reddedildi.


Emekliye promosyon talebini Avukat Sedat Vural, gündeme getirdi. Vural, kamu çalışanları gibi emeklilere de banka promosyonu verilmesi için Ankara 10. Sulh Mahkemesi'ne dava açtı. Ancak dava reddedildi. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mahkemenin bu kararını bozdu.


10. Sulh Hukuk Mahkemesi, davaya yeniden baktı ve Yargıtay'ın kararına karşı ikinci kez ret kararı verdi.


'BANKA AÇISINDAN AĞIR YÜK'


Kararın temyiz incelemesini yapan 3. Hukuk Dairesi, önceki bozma kararına karşın bu kez tersine bir karar verdi. 3. Hukuk Dairesi, emekliye promosyon ödenmemesine ilişkin mahkeme kararını bu kez onadı. Dairenin onama kararında, emekliye promosyon ödemesinin banka açısından ağır bir yük olacağı vurgusu yapıldı. Daire, emekli maaşı ödemelerinin büyük kısmını yapan Ziraat Bankası'na karşı açılan davanın reddine yönelik kararında, şu gerekçeleri ileri sürdü:


"Banka, 9 milyon 336 bin 620 emeklinin yüzde 52.92'si olan 4 milyon 940 bin 564 emekliye maaş ödemesi yapmakta. Bankanın her bir emekliye yıllık 200 TL promosyon ödemesi yapması varsayıldığında bu ödemenin bankaya toplam maliyeti yıllık 988 milyon 112 bin 800 TL olmakta. Bu da bankanın yıllık kârının büyük bir kısmına tekabül etmekte. Bu durumda bankalar emekli maaşı ödemesinden kazanç sağlayamayacak. Emekli maaş ödemelerinde bankalar açısından emeklilere promosyon ödemesi rantabl ve fizibl değildir."


Avukat Vural, Yargıtay'daki heyet değişikliğinin ardından kararın da değiştiğini öne sürdü. Mahkemenin "ekonomik değil, hukuki gerekçeler" göstermesi gerektiğini söyleyen Vural, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağını belirtti. İHA