Belediyelerin borç ve alacakları yapılanıyor; suya ‘faiz affı’ geliyor.......Devlet Bakanı Ali Babacan, belediyelerin alacak ve borçlarına ilişkin düzenlemeyle, özel şahısların gecikmiş faturalarının enflasyona göre güncelleneceğini, buna karşılık faiz ve gecikme zammının sıfırlanacağını açıkladı. Bu, su borcunu da kapsayacak.

Belediye borçlarının sıfırlanmasının söz konusu olmadığını belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vatandaşa yönelik bir düzenleme yaptıklarını da açıkladı. Özel şahısların belediyelere olan borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirten Babacan, örnek olarak su faturasını vererek, gecikmiş borcun enflasyonla güncelleneceğini, buna karşılık faiz ve cezanın sıfırlanacağını kaydetti.

Yeniden yapılandırma

Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından organize edilen “Yerel Yönetimler Sempozyumunda” yaptığı konuşmada, küresel ekonomik kriz ve Türkiye ekonomisi ile belediyelerin borç ve alacakları konusunda değerlendiren Babacan, özel şahısların belediyelere olan borçlarına ilişkin şunları söyledi: “Bu borçlarla ilgili bir yeniden yapılandırma imkanı getireceğiz. Özel şahısların borçlarının ana parası sadece enflasyonla güncellenecek, faiz, ceza, gecikme zammı gibi şeylerin hepsi sıfırlanacak. Ana paranın enflasyonla güncellenmesi çok önemli. Burada da adaleti sağlamak zorundayız. Diyelim su parasını günü gününe ödeyen kişi var. Diğeri ödemiyorsa 5 sene öncenin parasıyla diyelim 300 lira borcu var. Bunu enflasyonla güncellemeyip ‘sen bunu öde’ dersek, ödeyene haksızlık oluyor. Bununla ilgili yasal düzenlememizi yapıyoruz.”

100 yıl da sürse ödenecek

Belediyelerin merkeze olan borçları konusunda ise “Kimin borcu varsa o ödenecek. Borcun üzerini çizmek yok” diyen Babacan, şunları söyledi: “Ne alacağın üzerini çiziyoruz, ne borcun üzerini çiziyoruz, böyle bir uygulama yok. Bu, makro dengeler açısından ve uyguladığımız ekonomik programın istikrarı açısından son derece önemlidir. Yerel yönetimlerin hesap kitabıyla alakalı belli ilkeler izlenmemesi halinde, sorunlar büyüyerek, genel ekonomiyi etkileyecek hale gelebilir. Öyle belediyeler var ki yüzde 40, yüzde 40 keserek merkeze olan borcunu 100 sene de zor öder, olsun. Devlette devamlılık esastır. O borçlar silinmeyecek. Bir tahkim, borç-alacak silmesi kesinlikle yok.”
Buna karşılık bir kolaylaştırmanın gündemde olduğunu söyleyen Babacan, “Yeniden yapılandırma, enflasyonu esas alma var, mahsuplaşarak bilanço temizliği var işin özü bu” dedi.

Bir dönemde 800 kez imar değiştiren var

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, belediyelerdeki imar yolsuzluğu iddialarına gönderme yaparak, çok sayıda imar değişikliğinin şaibeye neden olduğunu söyledi. Atalay, önlerine gelen en yaygın sorunun imar değişikliği ile ilgili konular olduğunu belirterek, “Bir dönemde 800 defa imar değişikliğine giden belediyeler var” dedi.

Sigorta ve vergi borcu olan, ikinci inşaata başlayamaz

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapı denetiminin 81 ile yaygınlaştırılması için plan yaptıklarını açıkladı. Demir, daha önceki inşaatlarıyla ilgili sigorta, vergi borcu olan müteahhitlerin yeni inşaata başlamasının engelleneceğini belirtti. (Hürriyet)