Antalya'da bir sivil toplum kuruluşunda koordinatör olarak çalışan Sevim Murat yaptığı açıklamada, Antalya'da bir banka şubesinde su ve elektrik faturalarının ödenmesi için 'Otomatik Ödeme Talimatı' verdiğini, bu nedenle bankada hesap açtırdığını belirtti.

Evini kiraya verdiği için faturalardan birini iptal ettirdiğini kaydeden Murat, bankamatikten banka hesap hareketlerini incelediğinde hesabından ''Hesap İşletim Ücreti'' kesildiğini tespit ettiğini bildirdi.

İlgili banka yetkililerinden 'Hesap İşletim Ücreti'' alınmasının yasal olmadığını, bu nedenle hesabından kesilen 34 liranın kendisine ödenmesini isteyen Murat, şöyle devam etti:

''Sözlü olarak banka yetkililerinden hesabımdan kesilen 34 liralık 'Hesap İşletim Ücreti'nin ödenmesini istedim. Ancak bu parayı ödemeyeceklerini belirttiler.

Bunun üzerine 28 Temmuz 2010 tarihinde Muratpaşa Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdum. Tüketici Hakem Heyeti, benim lehime karar vererek 34 liranın ödenmesine karar verdi. Hakem Heyeti, aynı anda taraflara kararı tebliğ etti.

Bankaya yeniden gittiğimde kararın kendilerine ulaşmadığını belirterek parayı ödememekte ısrar etti. Bu kez Antalya 1. İcra Dairesi'ne başvurarak 34 liralık paranın tahsil edilmesini istedim. İcra kanalıyla 34 lira olan bedeli icra masraflarıyla birlikte 95 lira olarak geri aldım.''

Bankaların 'Hesap İşletim Ücreti' adı altında yapılan kesintilerin yasal olmadığını savunan Murat, tüketicilerin bu konuda daha dikkatli olmalarını istedi. Sevim Murat, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bankalar hiçbir suretle bankasında hesabı bulunan ya da emekli maaşlarını çekebilmek için banka hesabı açtıran müşterisinden 'hesap işletim ücreti' adı altında kesinti yapamaz.

Bu yasal değildir. Buna rağmen bankalar bu hususta geri adım atmaları gerekirken tam aksine hesap işletim ücreti tutarlarını artırmaktadırlar. Bunda biraz sebep de banka müşterilerinin yani tüketicilerin haklarını yeterince aramamasıdır.

Tüketicinin hakkını aramaktaki duyarsızlıkları bankaların hesap işletim ücretlerini artırmalarına sebep olmaktadır. Hesap işletim ücreti yasal değildir. Vatandaşlar haklarını aramalıdır.''