Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı ve Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Kahramanmaraş sanayisinin sektörel çeşitliliğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.


Öksüz, düzenlediği basın toplantısı ile gazetecilerle bir araya geldi. Kentte görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarının ekonomiye ilişkin sorularını yanıtlayan Öksüz, Kahramanmaraş sanayisinin bugün geldiği noktayı, holding olarak yaptıkları yatırımları ve geleceğe dönük öngörülerini anlattı.


Kahramanmaraş’ın sanayileşmeye devam edeceğini ifade eden Öksüz, ancak farklı sektörlere adım atılması gerektiğini söyledi. Sanayicinin artık işçi bulmakta güçlük çektiğini dile getiren Öksüz, daha yüksek ücretlerle işçi çalıştırabilmenin yolunun da fazla gelir getirecek iş alanlarına girilmesiyle olacağını söyledi.


Öksüz, şöyle konuştu:
“İşçimize daha iyi maaş verecek sektörlere girmemiz lazım. Çünkü eski makineyle, eski teknolojiyle rekabet etme gücümüz kalmadı artık. Mesela asgari ücretin lafı bile geçmez olacak. Çünkü kimse çalışmıyor bu fiyata. Aslında başından beri olması gerekende buydu. Ben de işçi olsam kim fazla para verirse orada çalışırım. Bu gayet doğal. Ama daha yüksek ücreti de verebilmek için daha karlı sektörlere girmemiz lazım. Dolayısıyla şehrin sanayisini de o yöne göre gitmeli. Bence tekstilde Maraş varlığını sürdürecek ama yeni teknolojiler kullanacak, yeni makineler alacak. Tabi bunun yanında sanayiyi de çeşitlendireceğiz sadece tekstille olmaz. Biz Kipaş olarak bunun öncülüğünü yapıyoruz. Bakın çimento sektörüne girdik, enerji sektörüne girdik, kağıt sektörüne girdik, eğitim sektörüne girdik. Bunlarda çok devasa yatırımlar. Şimdi o sektörlerde işçi maliyeti fabrikayı çok sarsmıyor. Ama bir konfeksiyonda işçi maliyeti çok önemli. Çünkü çok etkiliyor.”


Eğitim dışında hizmet sektöründe yer almadıklarını anımsatan Öksüz, ancak bir otel yatırımını gündeme alabileceklerini belirtti. Öksüz, “Hizmet sektöründe bir tek eğitimde varız. O da bizim hayır kurumu yatırımımız. Ondan sonra hizmet sektörüne girmek istemiyorum. Farklı bir iş ve insanlar bildiği işi yapmalı. Ama Maraş’ın da 5 yıldızlı bir otele ihtiyacı var. Ancak biz Kipaş holding olarak çok yoğun yatırım yaptık. Bu sene biraz holdingin toparlanması lazım. Çimentonun ikinci fırınını üretime geçirdik. Kağıdı bir üretime geçirip karlılığını görmemiz lazım. Fakat yine de bir yıl içerisinde kimse yapmazsa sırf Maraş’ın ihtiyacı var diye böyle bir projeyi gündeme taşıyabilirim. Yok başka birisi de yaparsa girmem zaten” diye konuştu.


Kipaş Eğitim Kurumları’nın faaliyetlerine ilişkin sorularını da cevaplandıran Öksüz, bu okulla kentteki önemli bir boşluğu doldurduklarını ifade etti. Devlet okulu disiplini ile özel okul kalitesini bir araya getirdiklerini kaydeden Öksüz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Neden biz fen lisesi ve ilköğretim okulunu seçtik. Çünkü Maraş’ın çok büyük bir boşluğu vardı o konuda. Çünkü biz fabrikalara iyi üniversite bitirmiş çocukları alıyoruz hakikaten farklı başarı sergiliyorlar. 2 mühendisi koyuyorsun, işi erken kavrıyorlar, yöneticilik kabiliyetleri farklı. Dedik ki ‘bu memleketin çocukları iyi üniversiteler kazansın.’ Bir de kurumunda görev yapması için iyi yönetici getirmek istiyorsun. Ama ‘benim çocuğum nerede okuyacak’ diyor ve getiremiyorsun. Yani büyük bir boşluktu bu. Kipaş okulları çok şükür bu boşluğu doldurdu. Çok da güzel bir sistem oturttuk. Bir devlet okulu gibi. Zengini var, fakiri var ama hepsi çalışkan çocuklar. Neredeyse yüzde 40’ı burslu çocukların. İyi de neticeler alıyorlar. Biz bunların reklamını yapmıyoruz ama çok iyi neticeler alıyorlar. Mesela bu yıl ortalamalarda Türkiye birincisi bile olabiliriz. Okulumuzun başarısının artarak devam edeceğine olan inancım tamdır.”


Öksüz, daha sonra gazetecilerin diğer konulara ilişkin yönelttiği sorulara cevap verdi.(İHA)